Yeni Libya Parlamentosu, Yunan gemisine sığındı

Libya parlamento üyeleri ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle çareyi Yunan gemisine sığınmakta buldu.

Parlamenterler Yunanistan'dan kiraladıkları ELYROS gemisinde parlamento toplantısı yapıyor. Ülkelerinde önüne geçilemeyen iç karışıklık nedeniyle Libyalı parlamento üyeleri soluğu denizde aldı. Kontrol edebildikleri tek liman kenti Tobruk'ta bile can korkusu nedeniyle, Yunanistan'dan kiraladıkları bir feribotta kalmayı ve parlamento toplantılarını orada yapmayı uygun gören parlamento üyeleri, "Başka çaremiz kalmadı. Hiç toplanmamaktansa feribot formülünü uygun gördük" şeklinde konuşuyor.

Libyalı yetkililerin, ELYROS adlı 17 bin tonluk gemiyi kaç paraya kiraladıkları ise açıklanmadı. Libya’nın Tobruk limanında duran bir Yunan yolcu gemisi, Libya Temsilciler Meclisi (yeni parlamento) milletvekilleri için geçici sığınak ve toplantı salonuna dönüştü. Mısır basını, Libyalı milletvekillerinin aileleriyle birlikte, başkent Trablus, Bingazi, Derna ve diğer şehirleri ele geçiren radikal İslamcıların tehditlerinden kaçarak Yunan yolcu gemisine sığındığını bildirdi. Yunan gemi yapım şirketi Anek’in temsilcisi, geminin mürettebatla birlikte en az bir aylık süre ve uzatma olanağıyla kiralandığını bildirdi. Öte yandan Meclis Başkan Yardımcısı Ali Şahayb, “Milletvekillerin güvenliğini sağlayacak ulusal muhafız birliğinin kurulması için zamana ihtiyaç var” dedi.

Halihazırda Libya’da ikili iktidar durumu oluştu. Eski ve artık gayri meşru parlamento, yeni yasama organının seçilmesine rağmen yetkilerini teslim etmeyi reddediyor ve başkent Trablus’ta toplanmaya devam ediyor. Eski parlamento, yine kendisi gibi yasal güce sahip olmayan hükümet kurdu. Bununla birlikte, geçici ve Tobruk’taki milletvekilleri tarafından desteklenen bakanlar kabinesi faaliyet gösteriyor. Kabineyi, Başbakan Abdullah Abdurrahman at-Tani yönetiyor.

Editör: TE Bilişim