Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çandarlı’da yapımı devam eden Kuzey Ege Limanı ile İzmir’in, Avrupa-Asya ticaretinin merkezi haline geleceğini, dünyanın yeni ”deniz ipek yolunun” tek başına İzmir olacağını kaydetti.

İzmir’e öncelik

Yıldırım, İzmir’in, Türkiye ekonomisine önemli girdi sağlayan şehirlerden biri olduğunu, bu kapsamda İzmir’in her türlü altyapı sorununun giderilmesi gerektiğini belirtti. İzmir’e gerek deniz gerek demiryolu gerekse karayolu ulaşımında her türlü önceliği verdiklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

”Geçen yıl Mayıs ayında Çandarlı’da temelini attığımız Kuzey Ege Limanı, İzmirimize olduğu kadar ülkemize son 10 yılda yapılan ulaştırma yatırımlarının devamı niteliğinde bir proje. Bu liman, hem İzmir’in hem de Türkiye’nin kazanmasını sağlayacak büyük bir yatırım. Bu liman İzmir’i ticaret merkezi yapacak bir yatırım. Bu liman sadece Çandarlı’nın, İzmir’in değil, tüm Ege’nin ana ihracat merkezi haline gelecek. Bu liman ile İzmir, Avrupa-Asya ticaretinin merkezi haline gelecek. Dünyanın yeni deniz İpek Yolu, tek başına İzmir olacak.”

Yıldırım, ”Liman, İzmir’e yıllık 700 milyon lira gelir getirecek” diye konuştu.

Dalgakıran hazır

Bakan Yıldırım, dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alacak Kuzey Ege limanı için yaklaşık bin 700 metre boyunda dalgakıran yapıldığını, bu kapsamda 3 milyon 700 bin ton taş döküldüğünü bildirdi.

Yüzde 60’ı tamam

Limanda fiziki gerçekleşmenin yüzde 60’a yaklaştığını belirten Yıldırım, ”Şimdiden işin yarısını tamamladık. Çalışmalar şu an itibariyle beklediğimiz programın önünde ilerliyor. Amacımız gelecek yıl limanın ilk etabını açmak. Bu hızda ilerleyerek 2013 yılında da limana ilk gemimizi yanaştıracağız” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilişim