AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Rize-Artvin Havalimanı’nın Ulaştırma Bakanlığı tarafından 'öncelikli yatırımlar' kapsamına alındığını duyurdu.

Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, yaptığı açıklamada, Rize-Artvin Havalimanı ile ilgili süreci değerlendirdi. Bayraktar, Rize-Artvin Havalimanı ile ilgili ilk çalışmalara başlandığında THY yetkilileri tarafından Rize'de bir havalimanı yapılmasının gereksiz görüldüğünü hatırlatarak, "Sayın Başbakanım da bu fikre sıcak bakmamıştı. Ancak bir çalışmalarımızı sürdürdük. Trabzon Havalimanındaki yolcu trafiğinin 3'te birin Rizeli ve Artvinli yolculardan oluştuğunu, Ovit Tüneli gibi büyük projelerin hayata geçirilmesi ile yolcu kapasitenin 2-3 kat daha artacağını bilimsel olarak ortaya koyduk. Yapılan bu çalışmalar neticesinde Rize Havalimanının gerekliliği anlaşıldı ve Sayın Başbakanımız 21 Mart tarihinde düzenlenen Rize mitinginde havalimanı müjdesini verdi" dedi.

YERİNE UZMANLAR KARAR VERDİ

Bayraktar, havalimanının yeri ile ilgili yapılan tartışmalara değinerek, "Rize'de yapılacak olan bir havaalanı değil, bir havalimanıdır. Uluslar arası uçuşlara ev sahipleri yapacak bir liman olacak. Bu nedenle yerinin tespiti için İyidere'den Hopa'ya kadar araştırmalar yapıldı. Uzmanlar gerekli hesaplamaları yaparak en uygun yerleri araştırdı. Yapılan bu araştırmalar neticesinde havalimanı için en uygun yerin Pazar Kız Kalesi ile Çayeli arasındaki 3.5 kilo metrelik alan olduğu tespit edildi. Arzuladığımız havalimanını istediğimiz herhangi bir yerde yapılması mümkün değil. Rüzgar ölçümleri, pas geçme mesafesi ve başka bir havalimanına yakınlık gibi bir çok kriter göz önünde bulunduruldu. Tespit edilen noktanın Rize'ye uzaklığı araç ile 15 dakika sınır ilçemiz olan Fındıklı'ya da araç ile uzaklığı 15 dakikadır" dedi.

"RİZE-ARTVİN HAVALİMANI ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR KAPSAMINA ALINDI"

Bayraktar, Rize-Artvin Havalimanının yatırım programına alınması kadar önemli olan bir ikinci müjdeyi de açıkladı. Bayraktar, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve ekibi ile yaptıkları görüşmeler sonucu Rize-Artvin Havalimanının öncelikli yatırımlar kapsamına alındığını açıkladı. Bayraktar yaptığı açıklamada, "Sayın bakanımız ve ekibi ile bire bir görüşmelerde bulunacak konunun yakın takipçisi oldum. Yaptığımız çalışmalar neticesinde Rize-Artvin Havalimanını öncelikli yatırımlar kapsamına aldırdık. En kısa sürede proje ihalesinin gerçekleşerek yapımına başlanılacaktır" dedi.

ADA HAVALİMANI

Bayraktar kamu oyunda oluşan ada havalimanı taleplerini de değerlendirip, "Rize-Artvin Havalimanının sahilden yaklaşık 50-100 metre mesafede deniz doldurularak inşa edilmesi planlanıyor. Kamu oyunda tartışılan 'ada havalimanı' örnekleri dünyada mevcut. Konuşulduğu gibi doldu ile yapılacak hava ilamı ile sahil arasında 50-60 metrelik, deniz suyu hareketliliğinin olduğu bir kanal bırakmak mümkün. Böyle bir kanal bırakılarak ada hava limanı oluşturulması halinde kanalın çevresi havalimanı ile ilgili işletmeler ve tesisler ile değerlendirilebilir. "dedi.

Editör: TE Bilişim