Yavuz Sultan Selim’in gözü kulağı Türk Loydu

Üçüncü Boğaz Köprümüz Yavuz Sultan Selim’in inşası Türk Loydu’nun uzman yöneticileri ve personeli gözetiminde hızla devam ediyor.

Mayıs 2013’te temeli atılan Üçüncü Boğaz Köprüsü’nün (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) projesinde, köprü çelik tabliyelerinin üçüncü taraf imalat ve montaj kontrolleri Türk Loydu tarafından yapılıyor. Türk Loydu’ndan yapılan açıklamaya göre, köprünün imalat ve montaj kontrolleri için EN 1090-2 standardının EXC4 sınıfı seçilmiş.

Projenin imalat kısmı yüklenici firmanın üç ayrı lokasyondaki fabrikalarında yapılmış, T-Bar imalatları ve panel ara imalatları tamamlanmış. Şu an yüklenici firmada devam eden Asya ve Avrupa tarafına ait D28E ve D28A numaralı tabliyeler ve 9 metre uzunluğundaki son tabliye D99’un imalatının üçüncü taraf kontrolleri Türk Loydu gözetiminde devam ediyor.

İstanbul’un ulaşım probleminin çözümde önemli bir rol üstlenmesi beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün çelik tabliye kapsamlı çalışmalarına Mart 2015’te Türk Loydu’nun kontrol çalışmalarıyla paralel başlamış. Bundan sonraki süreç Türk Loydu tarafından şu şekilde açıklanıyor; köprünün D20A ve D20E adını verilen Asya ve Avrupa tarafındaki 21. tabliyelerinin (D00 numaralı tabliye dahil) montajı ve kaynaklı birleşim ve kontrol aşamalarının Aralık 2015 ayında tamamlanmasının ardından bugüne kadar tabliyeleri deniz seviyesinden alıp yukarı kaldıran Derrick Crane’ler söküldü. Ardından ana kablolara cable-band ve hanger montajı tamamlandı.

Daha sonra Asya ve Avrupa tarafındaki D21A ve D21E numaralı her iki tabliye main cable (ana taşıyıcı halat) üzerine montajı yapılan strand-jack’ler tarafından aynı anda Ocak 2016 ayı içinde kaldırılmış olup, kaynak işlemi devam ediyor. Aynı kaldırma sistemiyle imalata her iki taraftan D28 numaralı 29. tabliyelere kadar devam edilecek ve son olarak 59. tabliye olan D99’un montajı yapılarak, köprünün yapısal çelik kısmının montajı tamamlanacak.

Köprünün her safhasındaki imalat ve montajı uzman Türk Loydu personeli tarafından sahada kontrol edilirken bir yandan da projenin teknik alanında yaşanabilecek sorunlara standartlara uygun çözümler bulunuyor. Mevcut standartlar ve teknik şartnameler sahada yaşanan teknik problemlerin tümüne çözüm getiremediği takdirde, problemlerin aşılabilmesi için Türk Loydu’nun sahip olduğu bilgi ve tecrübe devreye giriyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Özellikleri

Köprü Türü: Hybrid, asma+eğik askı halatlı

Uzunluk: 1.875 metre

Ana açıklık: 1.408 metre

Tabliye genişliği: 58,5 metre

Ayak yüksekliği: 322 metre

Şeritler: 4+4 şerit yol – 1+1 şerit demiryolu

Raylı sistem: yüksek hızlı trren ve yük treni

Yüklenici firma: “ICA” IC İçtaş (Türk) – Astaldi konsorsiyumu (İtalyan)

Alt yüklenici firma: Hyundai (Kore) SK E&C (Kore)

Tasarım: Michel Virlogeux (Fransız) ve T-Engineering (İsviçre)

İnşaat süresi: 36 ay

Temel atma tarihi: 29 Mayıs 2013

Açılış tarihi: 2016 ikinci yarısı

Yatırım maliyeti: 4.5 milyar TL

*Yavuz Sultan Selim Köprüsü 58,5 metre genişlik ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklık ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü alacaktır. Ayrıca 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip ikinci köprüsüdür.

Editör: TE Bilişim