Yatlarda Türk bayrağına geçiş uzatılmayacak

İzmir Ticaret Odası'nda yabancı bayraklı yat ve gemilerin Türk bayrağına geçiş süreciyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Astronomik artışların söz konusu olmayacağı belirtildi.

Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Mehmet Solgun, yatlar ve gemilerde yabancı bayraktan Türk bayrağına geçiş sürecinde tanınan vergi indirimleri için son başvuru tarihinin 30 Kasım olduğunu, bunun ertelenmesi için her hangi bir çalışma bulunmadığını söyledi.

Katılımın yoğun olduğunun gözlendiği toplantıda Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Mehmet Solgun ve Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak uygulamayla ilgili bilgi vererek katılımcıların sorularını yanıtladı.

Türkiye'de tekne başına düşen kişi sayısının binin üzerinde olduğunu, Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalındığını belirten Solgun, vergi yükü nedeniyle yabancı bayrak taşıyan yatların Türk bayrağına geçişini kolaylaştıracak düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Bakanlar Kurulu kararıyla 30 Kasım 2009 tarihine kadar ÖTV'nin sıfırlandığını, KDV'nin ise yüzde 1'e indiğini kaydeden Solgun, 'Bazı sınıflarda uygulanan cüzi miktarda gümrük vergisi dışında yabancı bayraklı yatların Türk bayrağı çekmesinin önündeki engeller yüzde 90'a varan oranda kaldırılmıştır' dedi.

Solgun, uygulamanın uzatılması yönünde bir çok talep aldıklarını belirterek, 'Biz de arzu ediyoruz. Ancak bu tarihi uzatılması yönünde bir çalışma yok. İşlemleri bir an önce tamamlayın. 'İşlemleri yapmazsak ne olacak' diye çok soran oluyor. Vergili olarak Türk bayrağı çekeceksiniz diyorum. Gelecekte bu konuda bir şart getirilir mi? Bu siyasi bir konu. Sayın bakanımız bu konuda gereken açıklamayı yapmıştı' dedi.

Toplantı katılımcılarının her yıl ödenmesi gereken harçların yüksek oranda artırılıp artırılmayacağı yönünde çekincelerinin bulunduğunu, bu konuda güven sorunu yaşandığını söylemesi üzerine Solgun, şöyle konuştu:

'Bizlere güvenmenizi istemekten başka söyleyecek bir şeyimiz yok. Maliye boyutunda bir güvensizlikten bahsediliyor. Bu tekneler Türk bayrağına geçtikten sonra kütük harçlarının astronomik olarak zamlanabileceğinden endişe duyuluyor. Bence bu ütopik bir düşünce. Türkiye bir hukuk devleti. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Amatör denizciliğin önündeki engelleri kaldırma amacıyla yola çıkıldı. Bizim hedefimiz bu yatları Türk bayrağında tutmak. Tekrar kaçırmak olsaydı niye emek verip bu yasaları çıkarmak için uğraşalım. Harçlar, kanunlarla belirli oranlarda, makul şekilde artar.'

Toplantıda Müsteşar Yardımcısı Solgun, katılımcıların teknik konulardaki sorularına tek tek yanıt verdi.(aa)

 

Editör: TE Bilişim