YATLARA TURMEPA VERGİSİ GELEBİLİR

Deniz Temiz Derneği (TURMEPA), marinalara bağlı yatlardan her yıl kendi belirlediği bir ücreti toplamak için girişimde bulundu.
 
Yine bir yanlış adım atıldı. Yine yazınca Genel Sekreter Levent Ballar bizi Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) düşmanı ilan edecek ama olsun. Gazetecinin kaderi bu...

İşin özeti şu: TURMEPA kendisine kaynak arıyor. Bunun için de ilk aklına gelen son zamanlarda nedense hep amatör denizciler oluyor. Bu kez marinalara bir yazı yazıp, her tekneden TURMEPA adına para toplanması isteniyor.

Üstelik buna şöyle bir çözüm bulmuşlar. "Siz nasıl olsa zam yapacaksınız. Buna bir de bizim parayı ekleyip bakanlığa gönderip onaylatın, sonra aramızda hallederiz."

Tezcan Yaramancı imzalı yazı şöyle: "Hedefimiz özel tekne sahiplerinden yıllık cüzi bir katkı payı almaktır. İşte bu noktada deniz kirliliğiyle mücadelemizdeki doğal ortağımız olan marinalarımızın değerli yöneticilerinin tavassut ve yardımlarına ihtiyaç duymaktayız. Dernek olarak binlerce tekne sahibinin tek tek takibini yapmamız mümkün değildir. Bu sebeple marinalarımızın bağlama ücretini vasıta kılmasını rica ediyoruz. Turizm Bakanlığı'na 2011 yılı zam başvurunuzu yaparken tekne sahiplerinden hizmet bedeli olarak alacağınız ücrete temiz denizler için katkı payını eklemenizi rica ediyoruz. Bunun için önerimiz 14 metreye kadar 25, 14 metre üzerindeki teknelerden yıllık 50 avro şeklindedir."

Türk Parası Geçmiyor

Paranın türü bir yana asıl konu, uygulanan yöntemin hoyratlığı, buyurganlığı... Koca bir camiadan para toplamaya kalkışılırsa o camia ile bir diyalog kurmak gerekmez mi? Amatör Denizcilik Federasyonu diye bir kurum, başında da duayen denizcilerimizden Teoman Arsay var.

Bugüne kadar kim aradı, kim sordu, kim fikrini aldı? Kamuoyu oluşturmak diye bir olgu umurunuzda mı? Bu ülkede önemli gazetelerde, amatör denizci yazarlar var, dergiler yayımlanıyor. Lütfedip bunlarla bir temas kurdunuz mu? Nasıl olsa SETUR Marinaları Koç Grubu'nun. Yatçılar tekne bağlamak için sırada vermeyeni kovarsınız, olur biter.

Nasıl olsa Tezcan Yaramancı Bey'in Doğuş Grubu'nda sözü geçer, o da Doğuş marinalarına istediğini yaptırır. Gelenin gırtlağına basar, paraları hep birlikte toplarsınız. Bu mudur sivil toplum örgütü olmak, bu mudur kamu yararına çalışmak? Bu marinalara tekne bağlayan kişileri, kimse adam yerine koymaz mı?

Neden TURMEPA bir ortak akıl yaratmak için işbirliği aramaz, diyalog kurmak istemez? Bakın aynen bu kez olduğu gibi geçtiğimiz aylarda Denizcilik Müsteşarlığı'nı muhatap almadan bir Mavi Kart satma derdine düşüldü. Sonuç hüsran oldu. Bu iş de Mavi Kart gibi hüsrana dönüşürse, kurulduğu günden bugüne kadar verilen bunca emeğe yazık değil mi? Tekrar özetleyeyim. Benim TURMEPA gibi iyi niyetle kurulmuş, son günlere kadar iyi işler yapmış bir kurumla alıp veremediğim yok. İtirazım, isyanım bu yönetimin tutumuna, yanlış adımlarına, yanlış yöntemlerine.

Turgay NOYAN - SABAH

Editör: TE Bilişim