Karadeniz’e açık çek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karadeniz’e teklif veren tüm uluslararası firmalara açık olduklarını söyledi.Gümüşhane’de temaslarda bulunan Yıldız, Karadeniz’de şu ana kadar altı büyük sondaj yapıldığını ve özel şirketlerle beraber 2.5 milyar dolar harcandığını söyledi.

Yıldız, şöyle konuştu: “Chevron, Exxon, BP, Petrobras gibi firmalarla harcadık. Şimdi en son Shell firmasıyla devam ediyoruz. Bizim 130 milyon dolara aldığımız 2 boyutlu ve 3 boyutlu sismik yapabilen gemimiz şu anda Karadeniz’de. Karadeniz’e teklif veren bütün uluslararası firmalara açık olduğumuzu bu vesileyle Gümüşhane’den bir kez daha belirtiyorum.”

74 BİN KİLOMETRE

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) özellikle 2004 yılından bu yana uluslararası şirketlerle ortaklıklar kurarak yaptığı yatırımların toplam tutarı 2.5 milyar dolara ulaştı. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, Karadeniz’de bugüne kadar 60 bin kilometre iki boyutlu, 14 bin kilometre üç boyutlu sismik arama, altı derin deniz sondajı yapıldı. TPAO’nun tek başına açtığı kuyular, sismik aramalar ve diğer harcamaların toplamı 2.5 milyar dolara yakın oldu.

Editör: TE Bilişim