Ulaştırmada yatırım miktarı 7.5 milyar liraya ulaştı

Bakan Elvan, "Bugün itibariyle, yaklaşık 16 milyar liralık yıllık ödeneğimiz kapsamındaki yatırımların yaklaşık 7.5 milyar liralık kısmını gerçekleştirmiş durumdayız. Yıl sonunda alacağımız ek ödeneklerle 16 milyarın biraz üzerinde yatırım gerçekleştirmiş

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, bugün itibariyle 2014 yılı için belirlenen 16 milyar liralık yatırım ödeneğinin 7.5 milyar liralık kısmının gerçekleştiğini, bütçeden alınacak ek ödeneklerle yıl sonu gerçekleşmesinin 16 milyar liranın biraz üzerinde olacağını söyledi.

Dün akşam gazetecilerle gerçekleştirdiği iftarda açıklamalarda bulunan Elvan, ulaştırma sektörü yatırımlarının kalkınma, gelişme ve büyüme üzerinde önemli etkileri olduğunu belirterek, "Bugün itibariyle, yaklaşık 16 milyar liralık yıllık ödeneğimiz kapsamındaki yatırımların yaklaşık 7.5 milyar liralık kısmını gerçekleştirmiş durumdayız. Yıl sonunda alacağımız ek ödeneklerle 16 milyarın biraz üzerinde yatırım gerçekleştirmiş olacağız" dedi.

Elvan, portföylerindeki 203 milyar liralık proje stokundan yaklaşık 100 milyar liralık kısmının tamamlandığını söyledi.

Bakanlığın yatırım programı kapsamında son 12 yılda yaklaşık 177 milyar liralık yatırım gerçekleşirken, yüksek hızlı tren projeleri başta olmak üzere demiryolları, karayolları, havayolları ve limanlara dair devam eden çeşitli yatırımlar bulunuyor.

Elvan, "Karayollarında 2,000'in üzerinde şantiyeyle çalışmalarımız devam ediyor, 2015 yılı içinde hem Kuzey Marmara Otoyolu ve İstanbul Üçüncü Köprü Projesini tamamlayacağız" dedi.

Elvan, demiryollarında özel sektörün yük ve yolcu taşımacılığı yapmasının önünü açan kanunun geçen sene yürürlüğe girmesinin ardından devam eden ikincil mevzuat çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

TİB'in dinleme sayısında düşüş

Elvan, hafta başında Başbakan Erdoğan'ın, TİB'in gerçekleştirdiği telefon dinleme ve veri takip işlemlerinin MİT'e devredileceğine dair yaptığı açıklama ilgili olarak ise, çalışmaların devam ettiğini ve konuyla ilgili bilgilendirmenin daha sonra yapılacağını belirterek şöyle konuştu:

"Son bir yıl TİB'in dinleme sayılarında önemli bir düşüş oldu. Toplam dinlenen telefon sayısı 2012'de 583,151'ken, bu sayı 2013'te 607,225 oldu. Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde 290,490 olan toplam dinleme kararı, bu yılın ilk altı ayında 76,086'ya geriledi. Aylık bir örnek olarak; Mart 2013'te 51,413 olan dinleme Mart 2014'te 5,114 oldu. Bunda, hem talep, hem mahkemelerin verdiği dinleme kararı sayısının azalmasının etkisi var."

Twitter-Türkiye gelişmeleri

Hükümetin, Twitter ile geçen yıl Gezi olaylarının ardından başlayan ve 17 Aralık soruşturmasının ardından artan gerginliği ile ilgili olumlu bir süreç yaşandığını belirten Elvan, "Mart ayı itibariyle, Twitter hesaplarının kapanmasını içeren 55 mahkeme kararı vardı; Twitter bunların hepsini uyguladı" diye konuştu.

Twitter yetkililerinin, Ağustos sonunda tekrar Türkiye'ye geleceğini de söyleyen Elvan, "Türkçe itiraz sitesi hazırlıkları tamamlanmak üzereymiş. İlişkilerimiz olumlu gidiyor, her iki taraf da memnun" dedi.

Mobil iletişimde 4G'ye geçiş hazırlıkları ile ilgili bilgi de veren Elvan, RTÜK'ün karasal sayısal yayın ihale çalışmalarının devam ettiğini, bu ihalenin ardından boşalacak kapasiteyi 4G lisanları için devralacaklarını hatırlattı.

Elvan, "Biz bu süreçte 4G çalışmalarına başlamak istiyoruz. Bir an evvel 4G'ye geçmeyi arzu ediyoruz. İhale tamamlanmadan, bu frekans alındığında kullanılacak şekilde, özellikle yoğun yerleşim bölgelerinde 4G yetkilendirmesini yapabiliriz" diye konuştu.

Uçak bilet fiyatlarında tavan fiyat uygulaması

Ulaştırma Bakanlığı'nın girişimiyle, THY dahil havayolu firmalarının yaptığı iç hat yolcu biletlerinde 309 liralık tavan ücret uygulamasının delindiğine dair iddiaları da yanıtlayan Elvan, "Bu fiyat, internet üzerinden alınan biletler içindir. Bilet satan binlerce acenta var, her acenta buna uymuyor olabilir. Aksi bir durumla karşılaşan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) veya havayolu şirketine başvurabilir" dedi. Elvan, SHGM'nin bilet fiyatlarını günlük olarak takip ettiğini de söyledi.  Kaynak:Reuters

Editör: TE Bilişim