Yat yapıyoruz ama tasarımda yokuz

 Yrd. Doç Dr. İnanç Işıl Yıldırım, "Türkiye'de Yat Tasarımcısına ve Yat İç Mekân Tasarımı yapabilen İç Mimarlara duyulan ihtiyaç büyük" dedi.

İzmir Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İnanç Işıl Yıldırım ve Yat Tasarımı Stüdyosu derslerini birlikte sürdürdüğü Yat Tasarımcısı-İçmimar Ceren C. Tugay, öğrenciler eşliğinde Bodrum Ağanlar Tersane ve Marina'sını ziyaret etti. Ağanlar Tersanesi CEO'su Erdem Ağan ile bir araya gelen öğrenciler, İngiliz tasarımcı Tim Saunders'a ait 38 metre yelkenliyi gezme ve 50 metrelik bir başka yelkenli teknenin yapım aşamasında konstrüksiyon detaylarını görme fırsatı buldu.

Yrd. Doç Dr. İnanç Işıl Yıldırım ziyaret sırasında yaptığı sektörel değerlendirmede, Türk yat ve tekne endüstrisinin yan sanayisi ile birlikte ekonomik büyüklüğü yaklaşık olarak 5-5,5 milyar dolara kadar ulaştığını ancak sektörün hala yeterli derecede Yat Tasarımcısı ve Yat İç Mekân Tasarımı yapabilen İçmimara sahip olmadığını söyledi. Ekonomik olarak gelişmiş ülkeler incelendiğinde bu ülkelerin denizden etkin şekilde yararlandığını, deniz ticaret filoları, limanları ve denize yönelik sanayi yatırımları ile gelişmiş bir deniz kültürüne sahip olduklarına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, "8.333 km'lik denize kıyısı ile pek çok ülkenin sahip olmadığı coğrafi avantaja sahip olan Türkiye tekne üretiminde dünyada üçüncü sırada yer almasına, marinalarımız Avrupa'ya göre daha yeni ve her türlü donanıma sahip olmasına rağmen tasarım konusunda halen İtalya ve İngiltere gibi dış kaynaklı proje çözümlerine ihtiyaç duymaktayız" dedi.

Editör: TE Bilişim