Yat ve tekne firmalarının ÖTV sıkıntısı

Boat Show 2013’te son model yatlarını sergileyen yat üreticileri, yüzde 8’lik ÖTV ve yüzde 18 KDV’nin etkisiyle satışların istenen düzeyde olmadığını söylediler

CNR Avrasya Boat Show 2013’e katılan Deniz Yatçılık sahibi Rupen Meyhanecioğlu, her geçen gün tekne ve deniz severlerinin sayısının arttığını ama yüzde 8’lik ÖTV ve yüzde 18’lik KDV nedeniyle resmi satışların istenildiği düzeyde olmadığını söyledi. Uluslararası kalite standartlarına sahip 6 markayı sattıklarını söyleyen Meyhanecioğlu, yurtdışından getirilen ikinci el teknelere güvenilmemesini istedi.

Ağır vergi yükü

Karada yapılan ikinci en büyük tekne ve yat etkinliği olan CNR Avrasya Boat Show’a 4 marka ve 5 tekne ile katılan Deniz Yatçılık, Türk denizseverlere ilk kez Absolute 55 Fly ve Galeon 420 Fly modellerini tanıttı. Fuarın en lüks teknesi olan Absolute 70 STY’yi 2 milyon 200 bin Euro’dan satışa sunan firma bünyesinde Sea Ray, Absolute, Dominatör, Four Winns, Boston Whaler, Donzi, Vicem ve Galeon gibi dev markaları barındırıyor.

Deniz Yatçılık sahibi Rupen Meyhanecioğlu, Türkiye’de 5 yıldızlı bayi sertifikası almaya hak kazanan ilk şirket olduklarını belirtirken, deniz endüstrisinin içinde bulunduğu durumu açıkladı.

Meyhanecioğlu, “Krizden en büyük darbeyi denizcilik sektörü aldı. Meraklılar, ülkemizde uygulanan yüksek vergiden kurtulmak için yurtdışına yöneldi”dedi.

Yüzde 8’lik ÖTV’nin kaldırılmasının sorunların çözümü için iyi bir başlangıç olacağını belirten Meyhanecioğlu, “Deniz araçlarından MTV kalktı. Ama yüzde 8’lik ÖTV ve yüzde 18’lik KDV çok ağır. En azından ÖTV’nin kaldırılması Türk bayrağına geçişi kolaylaştırır. Bu vergiler yabancı bayraklı teknelerden alınmadığı için herkes yurt dışından ikinci el tekne getiriyor. Ama sorunlu olabiliyor” dedi.

Yabancı bayraktan şikayetler sürüyor

Karina Yatçılık yetkilisi Uğur Şahin, Türkiye’de ikinci el tekne alım satımının ağır vergi yükü nedeniyle zorlaştığını söyledi. Şahin, “Yurtdışından alınan teknelerin çoğu sıkıntılı. Hatta kasırgalarda zarar görmüş, bankalar ipotek koydurduğu için yurtdışına kaçırılan tekneler bile satılıyor. Bazı tekneler ise 3 yıl el değmediği için kullanılamaz durumda. Deniz severin ucuz olduğu için yurtdışına yönelmesi bizi zor duruma sokuyor” dedi.

Editör: TE Bilişim