Yat üretiminden 2.5 milyar $ gelecek

NTSR Fuarcılık tarafından 21 - 26 Ekim tarihleri arasında MARINTURK Istanbul City Port'da düzenlenecek Uluslararası İstanbul Boat Show'un hedefi, 2009 yılında 2.5 milyar Dolarlık bir imalat potansiyalini aşmak.

Türkiye, son 10 yılda yat ve tekne endüstrisinde, özellikle de "Megayat" olarak tabir edilen 30 metre üzeri yatların imalatında büyük ivme yakaladı. Megayat üretimi alanında dünya liderleri arasında yer alan yat ve tekne üretimi endüstrisi 2009 yılında küresel ekonomik durgunluğa rağmen ülkemize yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracat geliri sağlayacak.

Yat ve tekne endüstrisinin nabzı, NTSR Fuarcılık tarafından 21 - 26 Ekim tarihleri arasında MARINTURK Istanbul City Port'da düzenlenecek Uluslararası İstanbul Boat Show'da atacak. 200'ün üzerindeki firmanın, 600'den fazla marka ile ürün ve hizmetlerini sergileyeceği fuarda, mega yatların yanı sıra, boyları 3 metreden 30 metreye değişen yerli üretim ve ithal yatlar, tekne malzemeleri, aksesuarları ve hizmet sağlayan firmalar 50.000'i aşkın Türk ve yabancı ziyaretçi ile buluşacak. Boat Show'un bu yıl ilk kez denizde düzenlenmesi, boyları 58 metreye ulaşan megayatların sergilenmesine de olanak verecek.

1 Eylül 2009, İstanbul; 1980 yılından bu yana NTSR Fuarcılık tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Boat Show, son yıllarda büyük bir atılımla büyüklüğü yaklaşık 4 milyar dolara ulaşan ve yılda yaklaşık 2,5 milyar dolar ihracat geliri sağlayan Türk yat ve tekne endüstrisinin rekabet gücüne katkı yapıyor.

NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, son yıllarda Doğu Avrupa, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu Bölgelerinde yat ve tekne endüstrisinde güçlü bir rekabet oluşmakta olduğunu ve ülkemizin bu rekabette öne geçmesini sağlayacak avantajlara sahip olduğunu dile getirdi.

RUSYA VE ARAP PAZARINDA İŞLER YOLUNDA

"Avrupa ve Amerika pazarlarında ekonomik krizin etkileri hissedilirken, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere, yakın coğrafyamızdaki ülkeler giderek güçlü bir pazar yapısı sergiliyorlar. Önümüzdeki dönemde bu pazarın önemi daha da artacak" diyen Tığlıoğlu, Türkiye'nin yat ve yat malzemeleri üretim gücü ile bu pazarın en güçlü oyuncusu olma şansına sahip olduğunu dile getirdi.

Tığlıoğlu, pazarda rekabet avantajı kazanmak için tanıtım etkinliklerinin önemine dikkat çekti. "Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri, dünyanın en önemli yat yarışı Amerika Kupası'nın bu ülkede yapılmasını sağlamak için ciddi bir yatırım ve lobi atağı yaptı" diyen Tığlıoğlu, 1980'den bu yana düzenlenen Uluslararası Istanbul Boat Show'un, dünyanın saygın sektörel buluşmaları arasında yer aldığını söyledi.

BU FUARDA 58 METRELİK YATLAR VAR

Tığlıoğlu, uluslararası Istanbul Boat Show'un bu yıl ilk kez denizde düzenlenecek olmasının, boyları 58 metreye ulaşan mega yatların ilk kez sergilenebilmesine olanak sağlayacağını dile getirdi. Serkan Tığlıoğlu, bunun önemini şöyle açıkladı:

"Bugün Avrupa'nın pek çok önemli fuarı kapalı alanlarda sıkışıp kalmış durumda. Buralarda en fazla 20 metrelik tekneler sergilenebiliyor. Oysa biz, 21 - 26 Ekim tarihleri arasında MARINTURK Istanbul City Port'da yat ve tekne endüstrisinin en Premium ürünleri olan mega yatları sergileyebileceğiz. Türkiye, mega yat üretiminde dünya liderleri arasında yer alıyor. Bugün herkes bu süper teknelerimizi biliyor ama ülkemizde başka tekneler de üretiliyor. Çevre ülkelerden mega yatları görmek için fuara gelen, en üst düzeyde satın alma gücüne sahip tekne meraklılarının, yat ve tekne endüstrimiz için büyük bir potansiyel sağlayacağını düşünüyorum. Böylece mega yatların rekabet gücünü, tüm endüstriye yayacağız."

HEDEF: İHRACATA KATKI

Tığlıoğlu, NTSR Fuarcılık olarak Uluslararası Boat Show Organizatörleri Federasyonu IFBSO'nun Türkiye'deki tek üyesi olan Uluslararası Istanbul Boat Show'u, önümüzdeki dönemde dünyanın bu alanda en önemli 3 fuarından biri haline getirmeyi hedeflediklerini de belirtti.

Tığlıoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bir yandan Türkiye denizlerinin ve kıyılarının doğal güzelliği ile bir cazibe merkezi olarak değerini giderek artırırken, diğer yandan da ülkemizde yat ve tekne endüstrisi ve pazarı giderek büyüyor. Bu alanda ihracat gücümüz de artıyor. Hedefimiz, Uluslararası Istanbul Boat Show'a dünyanın en önemli 3 fuarı arasında bir yer kazandırmak. Böylece, bugün 2,5 milyar düzeyinde olan ülkemizin bu alandaki ihracatının da artmasına destek sağlayacağız." 

Editör: TE Bilişim