Kaçak işçinin ülkeye girişini önlemeye yönelik düzenleme, yat turizmini tehdit ediyor. “180 gün içinde 90 gün vize uygulaması” nedeniyle, uzun süre konaklamak isteyen yabancı bayraklı yatlar, rotalarını değiştiriyor. Yabancı kaçak işçiliği önlemek amacıyla, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan değişiklik, deniz turizmine darbe vurdu. Marinalarda tekneleriyle birlikte uzun süreli konaklayan turistler, Türkiye'yi terk etmeye başladı.

Antalya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu'ndan İzzet Ünlü yeni vize uygulamasının yat turizmini bitirme aşamasına getireceğini iddia etti. " Bunun anlamı; Mayıs 2012 ayında yatı ile Türkiye'ye giren yabancı uyruklu bir yatçıya, 'Yatınız Türkiye de 5 yıl kalabilir ancak siz ve mürettebatınız 90 gün kalabilirsiniz ve 90 günün sonunda çıkıp 90 günü dışarıda geçirdikten sonra, tekrar sadece 90 gün için gelip yatınızı kullanabilirsiniz' açıklamasını yapacağımız uygulamayı başlattık" dedi. Daha önce üç aylık kalış süresini dolduran yat sahiplerinin, Yunan adası Meis'e gidip gelerek bile 3 aylık ek süre alabildiğine işaret eden Ünlü, “ Yeni düzenleme ile bu ortadan kalktı. Artık yat sahiplerinin ikamet tezkeresi almak için tatillerinin ortasında 7-14 gün arası bir süreyi gözden çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Antalya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Ünlü, uygulamanın zaten gelişmekte olan yat turizmine darbe vuracağını belirterek, görüşlerini şöyle dile getirdi: "Bu yat sahiplerinin İkamet Tezkeresini alabileceği konusu bu sorunu ortadan kaldırmamaktadır. Yat sahiplerinin ve mürettebatının İkamet Tezkeresi alması için Marina ile sözleşme yapması gereklidir ve sözleşme süresi kadar İkamet Tezkeresi alma hakları bulunmaktadır. Oysa çoğu yatçı marinasını ancak Eylül - Ekim aylarında seçmektedirler ve bu tarihten sonra bağlama sözleşmesi yapmaktadırlar. Marinalarımızda ve kıyılarımızda toplam 9,000 civarında yabancı bayraklı yatın kışladığını tespit ettik. Bu 9000 teknenin her biri konaklama, bakım, onarım, ulaşım, yakıt, gıda, her türlü alışveriş ve sağlık giderleri gibi aylık ortalama 25 bin euro harcıyordu." 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe konacak olan Vize uygulamasından yabancı bayraklı yatların sahipleri ve mürettebatlarını istisna kapsamına almamız mümkün olmadığı taktirde, sayıları birkaç bine ulaşacak yabancı bayraklı yatın ülkemiz kıyılarından ayrılmak zorunda kalacağını, gelmelerini beklediğimiz çok sayıda yabancı bayraklı yatların da bu planlarını değiştireceklerini değerlendirmekteyiz" "Bakanlığınız tarafından düzenlenen yurt dışı Deniz Turizmi Fuarlarında, Cenova - Barcelona - Paris -Londra da bu konudaki sorularla karşılaştık ve vize konusundaki bu gelişmenin Marina İşletmeciliğimize önemli bir darbe olacağından endişeliyiz. Konunun, Dışişleri Bakanlığındaki muhataplarınız ile görüşülmesi ivedi çözüm getirebilir. Marinalarımızda konaklayan yat sahipleri şimdiden, Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, Tunus Marinalarında arayışlarýna başladılar. Bu ülkelerde fiyat ve servis olarak uygun ve boş kapasiteleri olan çok sayıda yat limanı işletmesi ülkemizdeki bu gelişmeleri sevinçle karşılamaktadır"

Editör: TE Bilişim