Dalaman Yat Limanı yapım projesi ve planı hakkındaki ikinci toplantısı Dalaman Belediye toplantı salonu’nda gerçekleşti.

Yat Limanı projesi ve planı hakkında yapılan ikinci toplantıya Kaymakam Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Fırat, Mal Müdürü Mehmet Bilgin, Özel Çevre Korumadan (ÖÇK) Bekir Erdoğan ve Başak Erbil, Plan Proje Mücellifi Yıldırım Karataş, Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nden Mimar Oğuz Develi ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Sedat Yılmaz; “İnşallah Dalamanımıza, bölgemize, ülkemize katma değer bakımından olsun, her yönüyle olsun gelir kaynağı olacaktır. Yat Limanı yapılması için toplanmış bulunuyoruz, ülkemiz adına, belgemiz adına, hepimizin adına inşallah sonuç hayırlı olacaktır, katılımlarınız için şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

Kaymakam Ahmet Deniz de, “15 yıldır yapılması beklenen Dalaman Yat Limanı’nın yapılması için bundan önce çok toplantılar yapıldı. Yapılacak olan Dalaman Yat Limanı; Dalamanı denize açacak, Dalamanı denize kavuşturacak, gerçek anlamda çok ihtiyaç olduğu, sadece Dalaman’ın değil bölgenin ve yörenin ihtiyaç olduğunu ve özelliği olan ve devletimizin önemsediği bir projedir. Yat Limanı’nın başlanabilmesi için son aşamaya geldi. Dalamanlıların istediği bir yat limanı olacaktır. Kimi sorsanız, bu projeden bahseder ve yapılmasını çok arzu eder, onun için çok önemli. Bende katılımcı arkadaşlara çok teşekkür ediyorum, inşallah bölgemiz için hayırlara vesile olur diye dileklerimizi sunuyorum” diye konuştu.

Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Fırat Yat Limanı Projesinde yapılan değişiklikler ve Belediye Meclisi tarafından imar planı üzerinde yapılacak olan değişiklikler hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Fırat ise, “Yapılacak olan Yat Limanı; Malumuz olduğu gibi, ilçemize yapılacak çok önemli bir yatırımdır. Yat Limanı’nın yapılacak olan alanının bir bölümü birinci derece doğal sit alanıdır. Bir bölümü de Özel Çevre Koruma (ÖÇK) olması nedeniyle, Muğla Tabiat Koruma Kurulu talebi üzerine koruma amaçlı plan seçilmesi gerektiği, bu planda doğa amaçlı imar planları çevre ve düzenleme projelerinin hazırlanması, gösterime uygulanması yönetmenliklerine ilişkin usul ve esaslara ait yönetmenlik kapsamında yapılıyor. 24 Eylül’de birinci toplantımızı yapmıştık. Bu günde ikinci toplantımızı yapıp, planla ilgili yapılan çalışmaları ilgili kurumların önerileri, görüşleri ve uyarıları doğrultusunda arazı ve plan son şekline alacak, arkasından Belediye Meclisi’nin onayına gelecektir” şeklinde konuştu.

Dalaman Yat Limanı plan, proje Mücellidi Yıldırım Karataş ise, geçen toplantıdan sonra plan üzerinde yapılan değişiklikleri toplantıya katılanları plan ve proje üzerinde göstererek detaylı olarak anlattı. Yat Limanı’nın yapılması için resmi kurumlar olan; Maliye Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Genel Kurmay Başkanlığı, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Korumu Bölge Müdürlüğü gibi bu kuruşların hepsine sahayla ilgili görüşlerini almak için plan ve projeler dağıtıldı. Görüşlerini olumlu olarak gönderildiğini sadece Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun koruma amaçlı plan seçilmesi gerektiğini, bu planda doğa amaçlı imar planları çevre ve düzenleme projelerinin hazırlanması, gösterime uygulanması yönetmenliklerine ilişkin usul ve esaslara ait yönetmenlik kapsamında yat limanı projesinin hayata geçilmesi için Belediye Meclisi tarafından Dalaman İmar Planı’nın değiştirilerek onaylanması gerektiğini bildirdi.

Toplantıya katılan Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nden Mimar Oğuz Develi’nin yat limanı içinde yapılacak binalar hakkında sorduğu soruları cevaplandırdı.

Editör: TE Bilişim