Yasa Denizcilik’in yeni gemi siparişinde iptal yok

Yasa Denizcilik Grubu’nun Tsuji Tersanesi’nde 1, Hanjin’de 4 Capesize siparişi bulunmakta.

Yasa Holding Denizcilik Grubu’nun 650 milyon dolarlık yeni inşa siparişi bütçesinin azaltıldığı söylentilerinin gerçekdışı olduğu, dış basında yer alan haberler vasıtasıyla açıklandı. Yasa, geçen yıl Filipinler’in Subic Bay’de kurulu Hanjin Heavy Industries tersanesine 5 adet 180.000 dwt’lik capesize ve Tsuji Heavy Industries Jiangsu’ya altı adet 30.,000 dwt’lik dökmeci gemi siparişi vermişti.

O tarihte altı handysize dökmeci siparişine karşılık bu gemilerden ikisine ait kontratların aynı zamanda akrabalık ilişkisi bulunan Burhan Deval başkanlığındaki Deval grubuna devredildiği açıklanmıştı.

Yasa Denizcilik Grubu’nun dökmeci gemiler grubu genel müdürü Mehmet Kayhan’ın İngiltere-Norveç ağırlıklı denizcilik yayın grubuna yaptığı açıklamada, bu siparişlerin iptal edilmediği ancak bazı düzenlemelerin saptanması adına yeniden görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Teslimat tarihi değişebilir

2008’in aralık ayında küresel ekonomik krizin ağır etkisine maruz kalan Tsuji’s Sasebo’da kurulu tersanenin iflas talebinde bulunduğu bilinirken bu iflasın Tsuji Jiangsu tersanesini etkilemediği ifade ediliyor. Mart ayında Çin’in Jiangsu Fengli tersaneler grubunun bu tersaneyi devraldığı da haberlerde yer almakta.

Yasa Denizcilik Grubu’nun Tsuji tersanesinde beheri 30 milyon dolar olmak üzere 1 ve Hanjin’de toplam 94-95 milyon dolar olarak belirtilen 4 Capesize siparişi bulunmakta.

Hanjin’deki dökmeci siparişlere ait teslim tarihlerinin gemilerin tiplerinin değiştirilmesi ile başka bir tarihe kayabileceği de ileri sürülmekte. Ocak ayında Yasa’nın İş Bankası ve Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ vasıtasıyla JBIC’den,56.000 dwt’lik dökmeci gemi inşaatı için
Mitsui Engineering&Shipbuilding’in TamanoTersanesi’nde inşa edilmek üzere 109 milyon dolar kredi sağladığı biliniyor.

Editör: TE Bilişim