Yaşamlarını'DENİZ KAPLUMBAĞALARINA'Adadılar
 
Türkiye'nin ilk ve tek''Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi''nde görev yapan gönüllüler, 12 ay boyunca merkeze yaralı olarak getirilen deniz kaplumbağalarını sağlıklarına kavuşturmak için çalışıyor.

Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki İztuzu sahilinde 2 yıl önce kurulan ''Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi''nde, farklı nedenlerle yaralanan deniz kaplumbağalarının tedavileri yapılıyor. Merkezin Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine, merkezin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Merkezin Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Dalyan Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi tarafından imzalanan bir protokol çerçevesinde 2 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kaska, ''Türkiye'de ilk ve tek olan Deniz Kaplumbağaları Araştırma kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, Pamukkale Üniversitesi bünyesinde ve Dalyan İztuzu kumsalındaki bu merkezde faaliyetlerini yürütüyor. Merkezde, 2 yılda 11 yaralı kaplumbağanın bakımını yaptık ve bunlardan 6 tanesini bakımlarının ardından doğal yaşam ortamlarına gönderdik, diğer kaplumbağaların bakımları ise merkezimizde devam ediyor'' dedi.

MERKEZE GETİRİLEN KAPLUMBAĞALAR

Kaska, merkeze getirilen kaplumbağalarında genellikle ''olta, misina dolanması, sürat motoru çarpması, pervane kesiği'' yaralanmaları olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Bu sorunları ortadan kaldırmak için balıkçılarla, teknecilerle görüşeceğiz. Burası aynı zamanda bir bilgilendirme merkezi. Şimdiye kadar dalyan kumsalı Türkiye'nin en önemli deniz üreme alanı olarak herkes tarafından biliniyordu. Bizim 2 yıldır yaptığımız çalışmalar çerçevesinde buraya gelen insanlar hem kaplumbağaların yuva maketini, yaralı kaplumbağaları ve onların bakımlarını burada görüyorlar. Ayrıca, bölgeyi ziyaret edenler hazırlamış olduğumuz kısa film gösterileri ile kaplumbağaların hayat döngüleri hakkında bilgi sahibi olarak buradan ayrılıyorlar.

Burada benimle birlikte veteriner, asistan ve gönüllüler çalışıyor. Burada çalışanlar, adeta yaşamlarını deniz kaplumbağalarına adıyor. Günde yaklaşık 200 ziyaretçi buraya kaplumbağaları görmeye geliyor. Ayda, yaklaşık 5- 6 bin kişi merkezi ziyaret ediyor. Film gösterimi yapılan çadırımızı ve kumsaldaki yuvaları izleyen ziyaretçileri de sayarsak ayda 10 binlere çıkabiliyor.''

Deniz kaplumbağalarının, Tarım Bakanlığının sirkülerinde avlanması yasak olan deniz ürünleri arasında yer aldığını hatırlatan Doç. Dr. Kaska, ''Dolayısıyla kasıtlı olarak bunları avlayan kişilere ceza uygulanıyor. Tesadüfen yaralanmalarda herhangi bir cezai işlem yapılmıyor'' diye konuştu.

YARALI YEŞİL KAPLUMBAĞA'YA TIBBİ MÜDAHALE

Merkeze yaralı olarak getirilen yeşil kaplumbağaya tıbbi müdahalede bulunan Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Doğan Sözbilen ve Fikret Sarı ile aynı fakültede birinci sınıfta eğitim gören Ezgi Yağcı, su dolu bir havuzdan özenle aldıkları yeşil kaplumbağaya bir sedyenin üzerine yerleştirerek tıbbi müdahalede bulundular ve kaplumbağanın kopan ayağına pansuman yaptılar.

Yüksek lisans öğrencisi Sözbilen, merkezde gönüllü olarak çalışmanın farklı bir duygu olduğunu belirterek, ''Merkezde tedavi edilen kaplumbağaların doğal yaşam alanlarına geri dönmesi beni çok mutlu ediyor. Merkezde farklı üniversitelerden yaklaşık 10 gönüllü çalışıyor.'' diye konuştu.

Biyoloji bölümü öğrencisi Yağcı ise eğitim gördüğü bir alanla ilgili çalışma yaptığını anlatarak, ''Merkeze gelen turistlerin yaralı caretta carettaları görünce ağlaması beni çok duygulandırdı. Bu merkezde çalıştığım için mutluyum.'' dedi.

Merkezin girişinde yer alan ''Deniz Kaplumbağaları Müzesi'' ise ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Müzede, yaralanma sonucu ölen deniz kaplumbağaları, kaplumbağaların yavruları ve yuva maketleri sergileniyor.

 

Editör: TE Bilişim