Kaçırılan geminin mürettabatı İstanbul'da
 
Somali açıklarında kaçırılan “M/V Yasa Neslihan” gemisinin mürettebatı, Singapur'dan Frankfurt aktarmalı uçakla İstanbul'a geldi.

Aileleri ve yakınlarınca İstanbul Atatürk Havalimanı'nda karşılanan gemi mürettebatı, hasret giderdi.

Gemi mürettebatını almak üzere Singapur'a giden Yasa Denizcilik Hukuk Müşaviri Mehmet Fehmi Ülgener, havalimanında yaptığı açıklamada, fidye ödendikten sonra geminin 10 günlük yolculukla Singapur'a gittiğini hatırlattı.

Kendilerinin 20 kişilik yeni mürettebatla Singapur'a giderek, dün mürettebatın devir teslim işlemlerini yaptıklarını anlatan Ülgener, “Dünden beri yoldayız. Frankfurt üzerinden İstanbul'a uçakla geldik. Bütün ekibi getirdik. Kaçırılan geminin 20 kişilik mürettebatı ve onları karşılamaya giden 6 kişiyle birlikte toplam 26 kişiydik. 25 saattir yoldayız, yorgunuz ama mutluyuz. Herkes gergin ama herkes son derece mutlu” dedi.

Ülgener, Singapur'dan yola çıkmadan önce herkesin ailesiyle temasa geçtiğini ve İstanbul'da onları ailelerin karşıladığını belirterek, “'Hayırlı olsun, çok mutluyuz. Omzumuzdan çok büyük bir yük kalktı” diye konuştu.

KORSANLAR

Gemide makine stajyeri olarak görev yapan Mehmet Fatih Tunçel, yaşadıklarını ve duygularını soran basın mensuplarına, “Sadece yorgunuz. Sonuçta 70 gün orada kaldık. Türkiye'ye geldik, çok mutluyuz. Hepimiz ailelerimize kavuştuk” dedi.

Tunçel, korsanların sayının 20-50 arasında değiştiğini, kötü muamele görmediklerini söyledi.

“Türk ve Müslüman olduğunuz için farklı muamele gördünüz mü?” sorusu üzerine Tunçel, “Çok cahil insanlar. O yüzden pek ayrım yaptıklarını sanmıyorum. Belki Müslüman olduğumuz için biraz daha iyi davranmış olabilirler. Gemide ve üzerimizde para edecek ne varsa aldılar” diye konuştu.

Mehmet Fatih Tunçel, fidye ödendikten sonra korsanların davranışlarında bir düzelme olduğunu ifade ederek, korsanların ellerinde ağır makineli tüfekler ve kaleşnikoflar bulunduğunu, zaman zaman tedirginlik yaşadıklarını ve korktuklarını anlattı.

Ya-Sa Denizcilik'e ait Marshall Island bayraklı “M/V Ya-Sa Neslihan” adlı gemi, 29 Ekim 2008'de Kanada'dan aldığı 77 bin ton demir cevherini Çin'e götürürken 20 mürettebatıyla korsanlar tarafından kaçırılmıştı.

Editör: TE Bilişim