Sondaj malzemeleri kayıp Somali'de su kuyusu açılamadı

Kuraklıkla boğuşan Somali'de DSİ'nin açacağı 30 su kuyusu projesine, sondaj malzemelerinin kaybolması sebebiyle başlanamadı. 30 Ağustos'ta yola çıkan malzemeler, aradan geçen 3 aya rağmen Mogadişu'ya ulaştırılamadı. Sondaj malzemeleri önce yanlışlıkla Berbera, daha sonra da Cidde limanına bırakılmıştı. Malzemeleri Somali'ye ulaştırmakla yükümlü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, malzemelerin bayram sebebiyle geciktiğini açıkladı.Devlet Su İşleri (DSİ), kuraklıkla boğuşan Somali'de 30 su kuyusu açmak için çalışma başlattı. Kuyu sondajı için gerekli sondaj malzemesi ve ekipmanlar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sorumluluğunda 30 Ağustos'ta Mersin limanından gemiyle Mogadişu'ya gönderildi. Geminin başkent Mogadişu'ya varması gecikince DSİ, açacağı kuyu sayısını 4'e indirdi. Aradan geçen yaklaşık 3 aylık süre sonunda sondaj malzemelerinin bir bölümü Mogadişu'ya ulaştırılabildi. Teknik malzemenin bir bölümü ise yolda kaybolunca, su kuyusu açma çalışmalarına başlanamadı. Ekipler, sondaj malzemelerinin bulunmasını bekliyor. Malzemeleri Somali'ye ulaştırmakla görevli AFAD yetkilileri ise Zaman'a yaptığı açıklamada, malzemelerin kayıp olmadığını ve geminin Kurban Bayramı sebebiyle 20 gündür Mogadişu limanında boşaltma sırası beklediği bilgisini verdi.

Somali'de bazı bölgelerin su ihtiyacını karşılamak için DSİ ekibi 11 Eylül'de Somali'nin başkenti Mogadişu'ya gitti. Bölgede Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi'nin (TİKA) önderliğinde yürütülen çalışmaları hızlandırmak amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ağustos Somali ziyaretinde AFAD'a talimat verdi. Çalışmaların hızlandırılmasını istedi. Bunun üzerine TİKA'nın yapacağı bazı işleri AFAD üstlendi. AFAD, sondaj makinesi ve teknik malzemelerle birlikte kamu ve sivil toplum kuruluşlarına ait yardım malzemelerini de taşıyan gemiyi yola çıkardı. Ancak gemide malzeme yanlışlıkla önce Berbera, daha sonra da Cidde limanına bırakıldı. 11 Ekim'de malzeme Cidde limanından Mogadişu'ya getirilmek üzere tekrar gemiye yüklendi. Zaman'ın daha önce sorularını cevaplayan AFAD yetkilileri, malzeme gecikmesinin El Şebab örgütünden kaynaklandığını, ancak 19 Ekim tarihi itibarıyla geminin Mogadişu'da olacağı bilgisini vermişti.

AFAD: KAYIP YOK, GECİKME VAR

AFAD, daha önce 19 Ekim'de Mogadişu'da olacağı bilgisini verdiği gemiyle ilgili son durumu aktardı. AFAD'ın verdiği bilgiye göre, DSİ sondaj malzemelerini taşıyan gemi, 20 gündür Mogadişu limanında bekliyor. Araya Kurban Bayramı girdiği için limanda daha çok kurbanlık taşıyan gemilere öncelik veriliyor. Bu nedenle de malzeme gemide bekliyor. Malzemenin kaybolması söz konusu değil. Ayrıca malzeme sigortalı. AFAD, malzemelerin boşaltım sürecinin hızlandırılması için ilgili mercilerle sürekli görüşmeler yapıldığına da vurgu yaptı.

İlk olarak TİKA ve DSİ tarafından başlatılan Somali'ye temiz içme suyu projesi kapsamında DSİ ekibi Somali'ye gönderildi. Ekip, çalışmalar için ev, ulaşım aracı, güvenlik ekibi gibi altyapıyı oluşturdu. İlk planda 30 su kuyusu açmak planlanırken gecikme sebebiyle bu sayı 4'e düşürüldü. Ancak Somalili yetkililerin su kuyularının çok sağlıklı olmaması nedeniyle denizden 15-20 kilometre uzaklıktaki nehirden tatlı suyun getirilmesi talebini Türk yetkililere iletti. Bu kapsamda TİKA ve DSİ ekibi, talebe sıcak bakmakla birlikte sondaj malzemesinin gelmesiyle öncelikle şehir içi ve civarında 4 yerde su kuyusu açılması fikrini benimsedi. Kuyular, Kızılay çadırkenti, Sağlık Bakanlığı'nın hizmet verdiği hastane bahçesi ile TOKİ'nin yapacağı bin 800 konutluk yerleşim alanında açılacak. Hükümetin güvenlik problemini çözmesinin ardından sondaj çalışmaları için şehir dışındaki su sahaları da incelenecek.

Büyükelçilik de su kuyusu istedi

Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliği de su kuyusu istedi. Ankara'da bakanlıklar arasında Somali'yle ilgili yapılan toplantıda büyükelçilik yetkilileri, bölgenin hassas durumunu dikkate alarak elçilik bahçesine de bir su kuyusu açılmasını istedi. Elçiliğin bu talebi olumlu karşılandı. Sondaj malzemelerinin Mogadişu'ya ulaşması ve DSİ ekibinin çalışmaya başlamasıyla bir su kuyusu da büyükelçilik bahçesine açılacak.

Editör: TE Bilişim