Yard. Doç. Dr. Soner Esmer'in Kitabı

Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER’in “Konteyner Terminallerinde Lojistik Süreçlerin Optimizasyonu ve Bir Simülasyon Modeli” kitabı yayınlandı

DEÜ Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Soner ESMER’in Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı kapsamında Prof. Dr. Okan TUNA danışmanlığında hazırladığı doktora tezinden oluşan “Konteyner Terminallerinde Lojistik Süreçlerin Optimizasyonu ve Bir Simülasyon Modeli” başlıklı kitabı Dokuz Eylül Yayınları’nca yayınlanmıştır.

Kitapta “Dünya ticari taşımalarının yüksek oranda deniz yolu ile gerçekleşmesi sonucunda limanların küresel tedarik zincirinin en önemli ulaştırma altyapısı haline geldiğine değinilmekte, limanlardaki sıkışıklıktan dolayı yükün beklemesinin tüm ticari süreci etkilediği vurgulanmaktadır”.

Bu noktada performans ölçümünün önemi ortaya çıkmakta ve her işletmede olduğu gibi limanlarda da performansın ölçülmesi ve sistem işleyişine yönelik iyileştirmelerin yapılması bir zorunluluk haline geldiğine değinen kitabın ilk bölümünde işletme lojistiği kapsamında limanların konumu ayrıntılı olarak alınmış, işletme lojistiği, işletme lojistiği içinde limanların önemine değinilmiştir. Daha sonra kitabın ikinci bölümünde liman simülasyonu hakkında 1980-2009 yılları arasında yayınlanan literatür incelenmiş, liman simülasyonu hakkındaki mevcut literatürün değerlendirilmesi yapılmıştır. Son bölümde ise araştırma kapsamına değinilmiş ve araştırmanın problemi tanımlanarak araştırmanın amacı, araştırmanın süreçleri açıklanmıştır.

 Konu hakkında bir açıklamada bulunan DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güldem CERİT; “kitapta küresel tedarik zinciri ve lojistiğin en önemli ulaştırma alt yapısı olan limanların ayrıntılarıyla ele alındığını” belirterek, kitabın “lojistik, deniz ulaştırması, konteyner terminal işletmeciliği ve simülasyon ile optimizasyon konularına ilgi duyan tüm kesimlerin yararlanabileceği bir kaynak eser” olduğunu vurgulamıştır. 

 

Editör: TE Bilişim