"Yanlışa, demokratik yolla dur diyeceğiz"


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Alsancak Limanı bünyesinde otel yapılmasına karşı değiliz ama başımıza dert açacak AVM projesine izin vermeyeceğiz. Bunu yasal yolla yapacağız" dedi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Alsancak Limanı'nın kruvaziyer limana dönüştürülmesi kapsamında yapımı öngörülen alışveriş merkezi (AVM) için, "Yanlışa dur diyeceğiz" açıklamasında bulundu. Kruvaziyer liman ihalesine çıkıldığını, bir firmanın teklif verdiğini ve ihalenin iptal olduğunu hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Biz kentin kalkınmasından yanayız. Yarın kalkınıyoruz diye başımıza dert olacak işe bu günden izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Özelleştirme İdaresi'nin içinde 96 bin metrekarelik AVM bulunan Alsancak Kruvaziyer Limanı Projesi'ni yargıya taşırken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Limana otel yapılmasına karşı olmadıklarını, kruvaziyer liman içine AVM yapılmasına karşı olduklarını belirten Kocaoğlu, "Kruvaziyer liman ihalesine tek firma teklif verdi. Biz kentin kalkınmasından yanayız. Yarın, 'kalkınıyoruz' diye başımıza dert olacak işe bu günden izin vermeyeceğiz. Yanlışa dur diyeceğiz. Tabii ki buna nasıl izin vermeyeceğiz? Demokratik yol ve yöntemleri kullanarak izin vermeyeceğiz. Yasal mücadelemizi vereceğiz" diye konuştu.

'TURİSTE ANLAMSIZ

Limana yapılacak AVM'nin Alsancak ve çevresine ciddi anlamda trafik yükü getireceğini belirten Kocaoğlu, "Zaten bizim o bölge ile ilgili hazırladığımız Yeni Kent Merkezi projesi var. Bu proje limana AVM yapılmasını öngörmüyor. Tam tersi 210 hektarlık alanda tarihi kentin ayağa kalkmasını öngörüyor. Kruvaziyer turizmi ile ya da kongreye ya da fuara nereye gelirse gelsin bu kente tedavi olmak için gelen insan 5 yıldızlı otel, 5 yıldızlı AVM için gelmiyor. Bu tesisler gelen turist için bir anlam ifade etmiyor. Zaten onun geldiği yerde otelinde AVM'nin de alası var. Gelen turist tarih arıyor, değişiklik arıyor, dolayısı ile yaşamın içinde olmak istiyor. Farklı kültürleri, gelenek ve görenekleri görmek, yaşamak istiyor. Alsancak Limanı'nda AVM yapılması yanlış ama Kemeraltı'nın ayağa kaldırılması için para harcanması son derece doğru. Kemeraltında çünkü tarih var, hayat var. Oradaki yapılar kendi şekli ve şemali ile ayrı bir tarih" diye konuştu.

Birinci Kordon'un kıyı kesimini yeniden tasarladıklarını, o bölgeye uyumlu bir kimlik, fonksiyon yükleyeceklerini belirten Kocaoğlu, "Limana yapılacak AVM, Alsancak'ı yaşanmaz hale getirecektir. Şimdi Kordon'a araba girsin mi, girmesin mi diye tartışıyoruz. Eğer oraya AVM yapılırsa bunu tartışmaya da gerek kalmayacak çünkü trafik yoğunluğundan Kordon'a araba bile giremeyecek" dedi.

'YAŞANMAZ OLUR'

Alsancak'ın kent ulaşımı ile uzaktan yakından bir alakası olmadığını, bölgenin Kordon ile birlikte yayalaştırılarak Kemeraltına alternatif bir kent merkezi haline dönüştürülmesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, "Yayalaştırılmış Alsancak ile Kemeraltı'nın birbirini tamamlayan kent merkezi olması lazım. Çünkü burası ulaşım yolu değil. Bornova ve Karşıyaka'da oturanlar eğer işleri yoksa Alsancak'a geliyor mu? Hayır gelmiyor. Ne yapıyor Yeşildere'den Kahramanlar'dan kaçıp gidiyor. Çünkü Alsancak yolu uzatıyor. Orası tatlı bir dil gibi" diye konuştu.

Limana AVM yapılması durumunda Alsancak'ın biteceğini öne süren Kocaoğlu, "O bölgede her türlü dükkan var. Türlü türlü yiyecek, içecek dükkanı var. Bunlar şahsa ait özel işletmeler. Şimdi sen al marka olmuş işletmelerin karşısına, 96 bin metrekare AVM getir. Üstelik Türkiye'de 96 bin metrekare başka alışveriş merkezi de yok. Olacak iş değil" diye konuştu

Editör: TE Bilişim