Basına konuşan Başsavcı ofisi, geminin sahiplerini tüm çevresel zararların yanı sıra itfaiye ve devam eden kurtarma masraflarından sorumlu tutacağını söyledi.

Tazminat yaklaşık 2 milyon dolar!

Sri Lanka tazminat için ön tahmini yaklaşık 2 milyon dolar olarak belirledi. Donanma, Sahil Güvenlik, Hava Kuvvetleri, Limanlar Otoritesi, Deniz Çevre Koruma Kurumu ve diğerlerinin maliyetlerini hesapladıkları belirtiliyor.

Geminin sahibi olarak Liberya'da kayıtlı Porto Emporios Shipping'e ve operatörü olan Yunanistan'ın New Shipping Limited şirketine bir fatura sunulduğu bildirildi. Yangın anında gemi, Hindistan devlet petrol şirketine kiralanıyordu altındaydı.

Buna ek olarak, Başsavcı ofisi, New Diamond'ın kaptanına karşı suç duyurusunda bulunmak için yeterli gerekçe olduğuna inandığını söyledi. Bildirildiğine göre, ülkede deniz kirliliğine yol açılmasında kaptanın ihmali olduğu gerekçesiyle aleyhinde suçlamalar var.

Hindistan’ın ise New Diamond gemisinde bir hafta süren yangın operasyonundaki rolü için tazminat isteyip istemeyeceği belli değil. Hint ve Sri Lanka güçlerinin ortak operasyonu neticesinde, yangının kontrol altına alınabildiği düşünüldü. Ancak geminin ısı ve sert rüzgarlar nedeniyle yeniden alev alması başka bir yangınla mücadele operasyonuna neden neden oldu. O zamandan beri, gemiyi stabilize etmek ve operasyonun bir sonraki aşaması için planlar geliştirmek için kurtarma ekipleriyle birlikte çalışıyorlar.New Diamond, tahmini iki milyon varil ham petrol kargosu ile yüklü durumda.

Korkuları yatıştırmak isteyen Hindistan Sahil Güvenlik ekibi, kurtarma ekibinin geminin acil bir tehlike yaratmadığını bildirdi. Diğer yandan dalgıçlar gemiden dizel yakıt sızıntısını durdurmak için geminin gövdesindeki çatlakları kapatmak için operasyona başladılar. Hint Sahil Güvenlik, kıç tarafının biraz daha battığını bildirdi. Bununla birlikte, denize yakıt sızıntısı döküldüğüne dair belirti yok. Ayrıca, geminin su hattının üzerinde kalan kısmında bir çatlak olmasına rağmen, Hint Sahil Güvenliği geminin su almadığını vurguladı.

Sri Lanka, tankeri kendi limanlarına herhangi bir sızıntı tehlikesine karşı göze alamayacaklarını belirtti.

Denizhaber.com: Halit Emre İbrahimoğlu

Editör: TE Bilişim