Bakanlığın su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesi ve stoklar üzerindeki av baskısının azaltılması için uygulamaya koyduğu yeni düzenleme, 12 metreden büyük ruhsatlı gırgır, trol, manyat ve algarna teknelerinin devlet tarafından satın alınmasını öngörüyor. Yalova'da 12 metreden büyük 37 teknenin toplam alım bedeli ise tam 510 bin TL. 12-15 metrelik tekneler için metre başına 10 bin TL, 21-30 metrelik tekneler için 15 bin TL, 31 metre üstü tekneler için ise 20 bin TL fiyat teklif eden bakanlığın bu uygulaması, Yalova'daki 37 büyük balıkçı teknesi için toplam 510 bin TL'lik bir ücrete tekabül ediyor.

Tokalak: Balık stoklarının korunması açısından çok faydalı
 
Bakanlığın düzenlemesinin gemileri satın alarak plaka iptaline gitmek şeklinde olduğunu kaydeden Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, düzenleme kapsamına Yalova'da toplam 37 plakalı balıkçı teknesinin girdiğini, bu tekne sahiplerinden 30'a yakınının teknelerini devlete satacağını tahmin ettiğini kaydetti.

Tokalak, Yalova'da 12-21 metre arası 18 teknenin, 21-30 metre arası 10 teknenin, 31 metrenin üzerine ise 9 teknenin bulunduğunu aktardı. Tokalak, "Türkiye'nin balık filosu, tüm Avrupa ülkeleri içinde toplam 18 bin 336 tekne ile ilk sırada. Büyük balıkçı teknelerinin azaltılmasına yönelik bu uygulama, denizlerimizdeki balık stoklarının korunması açısından çok faydalı olacak. Büyük teknesini satanların çoğu zaten küçük teknelere yönelecek. Ancak denizlerimizdeki balığın yüzde 60'ından fazlasını büyük tekneler topluyordu. Şimdi bu küçük teknelere dağılacak. Büyük balıkçı ayıklanmış olacak. Çok faydalı ve balığın dengesini olumlu anlamda değiştirecek bir düzenleme." ifadesini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim