Yalıya çarpan geminin sahibine rekor ceza talebi

İstanbul Boğazı'ndaki Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan Malta bayraklı Vitaspirit adlı geminin sahibinin açtığı "sınırlı sorumluluk" davasında mahkeme, gemi sahibinin toplam 206 milyon 103 bin 865 lirayla sorumlu tutulmasına ve bu parayı zarar miktarının belirlenmesine dek, bir bankada açılacak en yüksek faizli fon hesabına yatırmasına hükmedildi.

DAVA AÇMIŞTI

Habertürk muhabiri Serdar Kulaksız’ın haberine göre, davacı Vitaspirit gemisinin donatanı mahkemeye başvurarak kazadaki sorumluluk miktarının 1976 tarihli Londra Konvansiyonuna dayanarak sınırlandırılmasını talep etmişti.

DURUŞMAYA AVUKATLAR KATILDI

İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen duruşmaya davacı Vitaspirit gemisi donatanı (sahibi) Dyssey Navigation Co.’nun avukatı ile davalı Payidar Zerhan Gökpınar, Yalı Organizasyon Turizm San. Tic. Ltd ile Hatice Zerfa Süveyda’nın avukatları katıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORU GELDİ 

Duruşmada, bilirkişi raporunun mahkemeye ulaştığını belirtildi. Raporda, olayda kasıt, pervasız bir davranış gerçekleşmediği bu nedenle sorumluluğu sınırlandırma hakkının olduğu ifade edildi.

MAHKEME DAVAYI KABUL ETTİ 

Mahkemede, sorumluluğu sınırlandırma davasının kabulüne karar verdi. Buna göre, gemi donatanı yani sahibinin 187 milyon 432 bin 506 TL ana para, olay tarihinden karar tarihine kadar işleyen faizin ise 18 milyon 671 bin 358 TL olduğuna karar verdi. Mahkeme sorumluluk sınırlandırılmasının en yüksek miktarının toplam 206 milyon 103 bin 865 TL olduğuna hükmetti. 

PARA MAHKEMENİN BELİRLEYECEĞİ HESABA YATIRILACAK

Söz konusu 206 milyon 103 bin 865 TL mahkemenin belirleyeceği bir banka hesabına yatırılacak. Yalıda oluşan hasara ilişkin ödenmesine karar verilecek olan tazminat miktarı ise bu paradan tahsil edilecek. Gemi sahibinden bu belirlenen miktarın üstünde para talep edilemeyecek.

Editör: TE Bilişim