Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bazı inceleme ve ziyaretlerde bulundu. Baş, Tersaneler Bölgesi’ndeki Ustaoğlu Gemi Tersanesi’nde yaptığı incelemeler sırasında, firma yetkililerinden bilgiler aldı. Baş ve beraberindekiler son olarak Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti.

Yahya Baş, ilk olarak Ereğli Ustaoğlu Gemi Tersanesi'ni ziyaret etti. Ziyaret öncesinde tersaneyi gezen Bakan Yardımcısı Yahya Baş, burada tersane hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Ustaoğlu Yat Gemi A.Ş. Genel Koordinatörü Avni Biçer, Baş’a verdiği brifingde, tersanelerinin fiziki yapısı ile bugüne kadar yapılan gemiler hakkında bilgiler aktardı. Biçer, “Broşürümüzde de yer alan bir engelli teknesi yaptık. tamamen engellilerimizi düşünülerek yapılmıştır. Dünyada ilk olarak lanse edilen bu tür teknelerin devamı da gelecek.” dedi.

KRİZLER ZAMAN ZAMAN DURULUR VE YÜKSELİŞE GEÇER

Bakan Yardımcısı Yahya Baş ise Zonguldak ve Bartın gezisi kapsamında, varsa bazı sorunları yerinde görmek istediğini belirterek “Daha önce de Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı Sayın İrfan Erdem Başbakanlığa ve bakanlığımıza ilçedeki tersanelerin sorunlarını ve önerileri içeren dosya sunmuştu. Ben de bu dosyaları inceledim. Tabi ki tersanelerimiz sadece Ereğli’ye mahsup bir olay değil, Türkiye genelinde gemicilik sanayimiz ve tersanelerimiz altın çağını yaşadığı hızlı bir dönemden, bir anda Avrupa’da vuku bulan ekonomik krizden etkilenmiş oldular. Sonucunda çok büyük umutlarla yapmış oldukları yatırımlar maalesef duraklama dönemine girmiştir. Tabi bu süreç içerisinde güçlü olanlar bir şekilde kendini ayakta tutmaya çalışmaya tutuyorlar, daha zayıf olanlar ise kapatmak zorunda bile kalmışlardır.” Dedi.
 
Türkiye’deki yerli ihtiyaç da bu kadar tersaneye iş verecek kapasitede olmadığını belirten Yahya Baş, “Maalesef tersanelerimizde istihdam da gittikçe azalmıştır. Bunun bilinci içerisindeyiz. Bunu herkes de biliyor. Başta da bunu yaşayan tersanecilerimizdir. Ama bunların geçici olduğuna inanıyorum. Dünyada bu tür krizler zaman zaman olur. Zaman zaman durulur ve tekrar çıkışa geçer. Bizimle ilgili konuları inceliyoruz. Tersane sahipleri, Ankara’daki ilişkilerini ve irtibatlarını devam ettirsinler. Bu yolda mesafe alınabileceğini umut ediyorum. Geldim, yerinde gördüm. İnşallah bu konuyla ilgili de elimizden ne varsa yapmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Biçer de, “Bütün bunları size bilgi olarak veriyoruz. Ama hala daha yurt dışında en üst seviyede şirketlerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Biz bu tür şirketlerle partner olmak istiyoruz. Bunu yapacak imkanlarımız da var. Ama bunları kolektif olarak hayata geçirmek için bir parça da olsa devleti arkamızda görmek istiyoruz. Bu desteği de ‘devlet bize para versin, eksiğimizi, giderimizi kapatsın’ şeklinde değil. Yaşadığımız bir proje var ki içimizde acıdır. Açılan bir ihaleye dünya genelinden 12 tersane katıldı. Sonuçta Çinli bir tersane ile başa baş kaldık. Çinli firma bizi yapabilirlikte ve birim fiyatta geçemedi. Ancak finansta geçti. Devlet desteğiyle geçti. ne yazık ki firmamız Eximbank’tan gerekli desteği göremedik. Tabi ki bu, bugünkü koşullarda aynı olacak demek değil, sadece geçtiklerimizden ders çıkarıyoruz. Gelecekte de inşallah bunları yaşamayız. Bizim temennimiz bu noktalarda en ufak bir destekle buralar çok daha aktif olacaktır. Bunlar yapılabilir noktasında Devlet babaya ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Yahya Baş, tersaneler bölgesinin ardından Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretini gerçekleştirdi. Ziyarette Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç, özellikle Gülüç Köprüsü'nden sonra Ereğli İstikametine giden yoldaki sorunları Bakan Yardımcısı Yahya Baş’a aktardı. Karayolları 14. Bölge Müdürü Sami Uyar’ın da hazır bulunduğu ziyarette yolun neden bozuk olduğunu soran İstanbul Önceki Dönem Milletvekili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, daha önce de Ereğli içinden geçtiğini ve yolların o dönemde de aynı şekilde bozuk olduğunu ifade etti.

Konu hakkında bilgi veren Karayolları 14. Bölge Müdürü Sami Uyar, “Burada çalışma yapmamız için Belediye yetkililerinin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Bu konuda yazımızı belediyeye gönderdik. Onlar alt yapı çalışmalarını kaldırmaları halinde çalışmalarımız başlayacak.” dedi.

Baş, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız’ an konuyla ilgilenmesini istedi.

Ereğli Şoförler Odası Başkanı Cevdet Civelek de ‘M’ plakası olan hak sahiplerinin D-4 yetki belgesinde yaşanan sorun hakkında Baş’a bilgi verdi. Ziyaret sonunda TSO yönetimi tarafından Bakan Yardımcısı Yahya Baş’ a plaket takdim edildi.

Yahya Baş ziyaretlerinin ardından Zonguldak'a hareket etti.
Editör: TE Bilişim