Kocaeli Sanayi Odası’nın meclis toplantısı Deniz, Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun katılımıyla gerçekleştirildi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ahyan Zeytinoğlu, Türk sanayisinin genel durumunu değerlendirdi. Sanayicilerin Kurban ve Cumhuriyet Bayramı`nı kutlayan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Kocaeli`nin ihracatında, geçen yıla göre yüzde 30 artış olduğunu, 1.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

TEM OTOYOLU YETERSİZ

Kocaeli`deki yolların yetersizliğine dikkat çeken Zeytinoğlu, “İlimizden geçen mevcut TEM otoyolu artık yetersizdir. Kuzey Anadolu Otoyolu`nun ilimizdeki kısmının biran önce tamamlanmasını istiyoruz. TEM Otoyolu için, standart altı üç şeritli otoyol demek yanlış olmaz. Gebze-Sakarya arası güvenlik şeridinin olmaması ufak kazalarda dahil, yoğun trafik tıkanıklıklarına neden olmaktadır. Kuzey Anadolu Otoyolu, sadece ulaşımı rahatlatmayacak, aynı zamanda Dilovası`ndaki hava kirliliğine de çözüm olacaktır” dedi.

 BAKANLIĞIN ELİ DEĞMELİ


TEM Otoyolu`nun yetersiz olduğu konusunda Zeytinoğlu`nu destekleyen Karaosmanoğlu, “D-100`u devreye soktuğumuz halde ulaşımda yeterli olmuyor. Bu durum milletin canından bıktırdı. Karayollarının bu projelerimize sahip çıkması lazım. 5 yıl önce saatte 50 aracın geçtiği yoldan şimdi yüzlerce araç geçiyor. Kalıcı çözüm İstanbul`daki metro sisteminin, Gebze ve Gebze`deki sanayi bölgeleriyle entegre edilmesi gerekir. Biz tedbirimizi almazsak önümüzdeki 10 yılda ürettiğimiz malı dışarıya çıkaramayız. Ulaştırma Bakanlığı`nın maharetli elinin Kocaeli üzerinde daha hassas olmasını istiyorum” açıklamasında bulundu.

 KAVŞAKÇI BAŞKANA ÇIKTI

Toplantıya onur konuğu olarak katılan Deniz Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş,  “İstanbul`dan kaçan sanayinin ilk uğradığı yer Kocaeli. Körfez bu yükü taşımakta zorlanıyor. Bölgede ciddi manada bir çalışma var. Büyükşehir başkanımızı tebrik ediyorum. Çok güzel kavşaklar yaptı. Kavşakçı başkan olarak ünlendi. Demir ve karayolunda büyük bir gelişme var. Hızlı tren çalışmaları esnasında kavşak ve geçitler tamamlanacak” dedi.

 ÖNÜNE GELEN YERE LİMAN

Kocaeli`de bulunan 34 adet limanın modern ihtiyaçları karşılamadan uzak olduğunu belirten Baş, “Her kurum önüne gelen yere liman yapmış. Bunlar modern ihtiyaçları karşılamadan uzak. Limanlar, 5-6 noktada toplanmalı ve birbirini destekler mahiyette olmalı. İsteyen sanayicilere demir yolundan gerekli bağlantılar sağlanacak. Bunu bir görev olarak görüyoruz. Çünkü istihdama en büyük katkıyı sanayici yapıyor. Hızlı tren hattıyla birlikte yeni bir hat yapılacak. Bu hat yük taşımacılığında kullanılacak. Tren yolları 1yıl içinde bitecek” şeklinde konuştu.

 VERGİ TÜRKİYE`NİN KADERİ


Dilovası ve Gebze bölgesinde karayolunun tıkanma noktasına geldiğini aktaran Baş, “Kuzey Anadolu Otobanı`nın İstanbul bölümü ihale edildi. Kocaeli bölümü ise yap, işlet devret modeliyle talipli çıkarsa önümüzdeki yıl ihale yapılacak. Kuzey otoyolu, 9 kavşakla şehir içine bağlanacak. Bunun şehir içi trafiğini rahatlatacağını düşünüyoruz. Bunlar 2023`de bitecek” dedi. Kocaeli`nin vergi gelirlerinden aldığı payın düşük olmasını adaletsiz bulan Baş, ”Maalesef Türkiye`nin gerçeği bu. Burada  kazandığımızı burada yiyemeyiz. Bu oranın iyileştirilmesini isteriz” ifadelerine yer verdi.
Editör: TE Bilişim