"Irene" adını taşıyan ve İngiliz bayrağı çekili katamaranda ABD, İngiltere, Almanya ve İsrail'den Yahudi yolcularla, bir İsrailli gazeteci olmak üzere toplam 10 yolcu ve mürettebat bulunuyor.

Yardım seferinin organizatörlerinden yapılan açıklamada, katamaranın KKTC'den denize açıldığı belirtildi.

Verilen bilgiye göre, Irene'in taşıdığı "sembolik" yardım malzemeleri arasında çocuklar için oyuncaklar, müzik aletleri, ders kitapları, Gazzeli balıkçılar için balık tutma ekipmanları ile hastanelerin ortopedi bölümleri için protez gereçleri bulunuyor.

Gazze sahillerine ulaşmayı, ablukanın kaldırılarak Gazze'de mal ve hizmet giriş çıkışlarının tamamen serbest bırakılmasını sağlamayı amaçlayan organizasyonun teknesinde, tüm dünyadan söz konusu eylemi desteklediklerini bildiren onlarca Yahudi'nin isimlerini taşıyan çeşitli bayrakların da yer aldığı bildirildi.

Organizatörler arasında yer alan "Filistinlilere Adalet için Yahudiler" adlı örgütün üyelerinden Richard Kuper, Londra'da yaptığı açıklamada, Yahudileri taşıyan teknenin, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline ve Gazze üzerindeki ablukaya karşı protesto niteliğinde "sembolik bir hareket" olduğunu açıkladı.

Kuper, bunun aynı zamanda barış ve adalet arayan Filistinliler ile Yahudiler için dayanışma amaçlı bir mesaj anlamına geldiğini söyledi.

İsrail hükümetinin uyguladığı politikaların tüm Yahudilerden destek görmediğini ifade eden Kuper, "Dünyadaki tüm hükümet ve halkları, işgale ve ablukaya karşı durmaya çağırıyoruz" dedi.

Kuper, İsrail donanmasının tekneyi ele geçirmesi tehdidine karşı ise "Bu şiddet içermeyen bir eylem. Biz Gazze'ye ulaşmayı amaçlıyoruz. Gemideki aktivistlerimizin de fiziken direniş gösterme gibi bir niyetleri yok. Bu nedenle İsraillilerin eline fiziki güç kullanmalarına neden olacak bir bahane vermeyeceğiz" diye konuştu.

Aktivistlerden İsrailli eski bir asker olan Yonatan Shapira da, şiddet ve karşı koyma eylemi içermeyen bir stratejilerinin olduğunu, İsrail ordusunun gemiyi durdurması halinde gemiyi Aşdot Limanına götürürlerken onlara yardım etmeyeceklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim