Yağcı, Aksay’a pahalıya patladı

Sami Ofer’in 2004 yılında satın aldığı Aksay Denizcilik’in filosunda bulunan M/T Kerim’e ABD Sahil Güvenlik makamlarınca denizi kirlettiği gerekçesiyle 750 bin dolarlık ceza kesildi. Gemide görev yapan Hintli bir yağcının tankerin denizi kirlettiğine dair sahil güvenliğe ihbar ettiği belirtiliyor.

Türk denizciliğini kimyasal tanker işletmeciliğiyle tanıştıran Kaptan Babir Ataman’ın kurduğu Aksay Denizcilik altı yıl önce Ofer Grubu’a satılmasının ardından talihsizlikler şirketin yakasını bırakmadı.

Denizi kirlettiği gerekçesiyle Mart 2009’da gözaltına alınan M/T Kerim’in daha sonra seyrine devam etmesine izin verildi ancak geminin kaptan ve başmühendisinin mahkeme sonuçlanana kadar ABD’de tutulmasına karar verildi.

Amerikan mahkemesi, çevreyi kirlettiği ve eksik beyanda bulunduğu gerekçesiyle İstanbul merkezli Aksay Denizcilik ve Ticaret A.Ş.’ye ait M/T Kerim adlı gemiye 750 bin dolarlık rekor bir ceza kesti.

MT/Kerim adlı 16 bin 150 DWT’luk gemi denize yakıt atığı bıraktığı gerekçesiyle Amerikan Sahil Güvenlik botları tarafından izlenmeye alınmıştı. Geminin denize yakıt atığı döktüğü tespit edilirken, ayrıca seyir defterinin eksik doldurulduğu ve eksik beyanda bulunduğu da saptandı.

Davanın sonucunda mahkeme ayrıca şirkete ait diğer gemilerin de 3 yıl boyunca gözaltında tutulacağı ve çevre kurallarına uyup uymadığının sıkı bir şekilde denetleneceği kararına vardı.

Geminin bu cezayı yemesinde gemide görev yapan Hintli bir yağcının neden olduğu belirtiliyor. ABD yasalarına göre, gemiadamları deniz kirliliğine neden olan gemileri ihbar etmeleri halinde gemiye verilen para cezasının yarısı ödül olarak ihbarcıya veriliyor.

Ayrıca bu şekilde ihbarda bulunanlara ABD vatandaşlığı dahi verilebiliyor.  Görüşlerini almak için aradığımız şirket yetkililerine ulaşamadığımızdan firmanın görüşlerine yer veremedik.

Murat ERDOĞAN-LUMBUZ

Editör: TE Bilişim