Emniyet Genel Müdürlüğü, 1 Şubat 2012'de hayata geçirilen uygulamayla yat turizmine yönelik muhtemel olumsuz etkilerinin önlenmesini teminen yat turizmi amacıyla Türkiye'ye gelen yabancıların vize ve ikamet işlemleri yeniden düzenlendiğini açıkladı.

5683 Sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun'un 3. maddesinin birinci fıkrası gereğince Türkiye'de 1 aydan fazla kalacak yabancıların ikamet tezkeresi almaları gerekiyor. Yasa maddesindeki 1 aylık süre yeni düzenlemeyle değiştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, yeni düzenlemeyle yabancıların Türkiye'ye 1 aydan sonra ikamet izni almasına yönelik uygulamanın, vize veya vize muafiyet süresiyle Türkiye'deki kalış süresi, son 180 gün zarfında toplam 90 gün şeklinde olmak üzere uygulamaya konulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, söz konusu uygulamanın, yat turizmine yönelik muhtemel olumsuz etkilerinin önlenmesini teminen yat turizmi amacıyla Türkiye'ye gelen yabancıların vize ve ikamet işlemleri yeniden düzenlendiği belirtildi. Yat turizmi amacıyla Türkiye'ye gelmek isteyen yat sahibine, eşine ve çocuklarına talepleri halinde yat sahibi olduğunu belgelemesi kaydıyla 90 gün ikamet süreli 5 yıl geçerli turistik amaçlı müteaddit giriş vizeleri dış temsilciliklerce resen verilecek.

Açıklamaya göre, valiliklerce resen verilecek yat turizmi amaçlı ikamet izinlerinin ise şu şartlarda verilecek: "Yat turizmi amacıyla vizeyle veya vize muafiyetinden istifade ederek ülkemize gelen yat sahibine, eşine, çocuğuna, yat mürettebatına ve yatta görevli diğer personele, umumi hükümler çerçevesinde vize türlerine bakılmaksızın talep ettikleri süreye uygun olarak beş yıla kadar ikamet izni verilecek ve uzatılacaktır. İkamet izni işlemlerinde konaklanacak yere ait beyan edilen ev, otel, pansiyon gibi ikamet adresleri dışında yatta kalmak isteyenler için yatlar da ikamet adresi olarak kabul edilecektir. İkamet tezkeresi verilen yabancıların Türk limanları arasında ve kara sularımızda seyahatlerinde ikamet adresi değişikliklerine dair deniz turizmi tesisleri işletmesi yetkilileri vasıtasıyla yapacakları bildirimleri yeterli kabul edilecek ve işletme müdürüne uygulama tebliğ edilecek. Yat turizmi amaçlı vize talebinde bulunanlardan; geçerli pasaport, 3 adet fotoğraf, yat sahibi olduğunu gösteren belge, ikamet izni talebinde bulunanlardan; ikamet beyanname formu, pasaport, fotoğraf (ilk müracaatta 4, uzatmada 2 adet), seyir İzin belgesinin liman başkanlığından tasdikli sureti istenecek."

Editör: TE Bilişim