BAKAN YILDIRIM’DAN TÜRK BAYRAĞI UYARISI

Barbaros Denizciler Derneği (BADER) iftarına katılan Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM armatörlere ve gemi sahiplerine Türk bayrağı uyarısı yaptı. Müsteşarlığın yeni bir çalışma içerisinde olduğunu belirten Bakan YILDIRIM konuşmasına şöyle devam etti.

Mevcut satın alınmış piyasadaki teknelerin Türk bayrağına geçmesi için 3 aylık bir süre tanındı. Bu süre zarfında Türk bayrağına geçen bütün teknelerden bu vergi alınmayacak. KDV ÖTV Gümrük Fon vs yani alınacak olan da yüzde 1’dir. Dolayısıyla artık mazeret ortadan kalktı. Bundan sonra geçiş olmuyorsa bunun arkasında başka sebepler görmek lazım. Bunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Tüm bu düzenlemeleri yaptıktan sonra hala yabancı bayrakta ısrar edenler olursa biz burada iyi niyetli yaklaşım olmadığını düşünüyoruz ve bu konuda da denizcilik müsteşarlığımızın ciddi çalışmaları var bazı uygulamalarda devreye sokacağız. Ondan sonra aramız açılmasın, söylemedi demeyin. Ya bayrağımızı dalgalandırırız ya da bayrağı neredeyse oraya gider orada dalgalanır. Bu isin baksa yolu yok. Yani bu su anlama gelmesin limanımıza Türk bayrağı dışında gemi yanaşmayacak gibi algılayanlar olabilir. Misafirlere her zaman biz millet olarak bağrımız acıktır. Misafirleri bas üstünde tutarız. Ama misafirleri. Böyle misafir gelip yıllarca kalmak yok. Misafirliğin suresi var onlara da misafir muamelesi yapacağız. Yapmak istediğimiz bu baksa bir şey demiyoruz. Kendi ülkesinde misafir muamelesi görmek istemiyorsa anlı sanlı bayrağını dalgalandıracak ve istediği kadar kalacak.

YILDIRIM, ´BADER DENİZCİLİĞİ AYNI ÇATI ALTINDA TOPLUYOR´

BADER’in iftar programına katılan Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM önemli mesajlar verdi. Ayrıca BADER’in sektöre katkılarından bahseden YILDIRIM konuşmasının bir kısmında şunları söyledi:

“BADER’in farklı bir yaklaşımını burada görüyoruz.  Diğer sivil toplum kuruluşları belirli alanlarda ihtisaslaşmayı ve sektörün alt gruplarının ilgi ve menfaatlerini hedef olarak alırken BADER; adı deniz olan denizle başlayan bütün kesimleri burada buluşmaya davet ediyor, bu çatı altında toplanmaya davet ediyor. Bu alanda bütün denizcilikle ilgili eğitiminden balıkçılığına, amatör denizciliğine, gemi adamlarına, tersanecilerine, armatörlerine varıncaya kadar bütün kesimlerin kendisine burada yer bulabileceği bir yapıyı, bir çalışma usulünü teklif ediyor. Geçen bu sure içerisinde yaptıkları çalışmalar daha önce burada izledik. Bir şey dikkatimi çekti. BADER’in ağırlıklı olarak eğitim konularına yoğunlaştığını görüyoruz. Özellikle denizcilikle ilgili meslektaşlarının hangi kolda, hangi branşta çalışırsa çalışsın onları işlerine yarayacak, işlerini daha iyi şekilde yapmalarına imkân sağlayacak bir program üzerinden yoğunlaşmış gözüküyorlar. Esasen bu hedef, bu öncelik çok doğru bir seçim. Çünkü denizcilikte hakikaten eğitimli, yetişmiş insan gücüyle ilgili sorunlarımız var. Dünyada bir açık var ama Türkiye’de açık daha fazla hissediliyor.

Editör: TE Bilişim