Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Türk bayrağının kaçılacak, utanılacak bir bayrak olmadığını söyledi. Aka, “Yabancı bayrak taşıyan Türk sahipli teknelerin Türk bayrağına geçmesi için çok büyük fırsatlar sağladık. Bu fırsattan yararlanmayana yaptırımlar gelecek” dedi.

Temiz denizlerde emniyetli denizcilik tüm yönleriyle Marmaris’te tartışıldı. Türk denizciliğinin tüm taraflarını bir araya getiren panelde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, sektörün verilerine göre 6 bin civarı sahibi Türk yabancı bayraklı tekne olduğunu, bugün itibarıyla bin 500’ün üzerinde teknenin Türk bayrağına geçtiğini söyledi.

Türk sahipli teknelerin Türk bayrağına geçmesi için büyük fırsatlar sağladıklarını belirten Aka, "Bütün vergi, harç ve masraflardan muaf tutarak süre koymaksızın yabancı bayrak taşıyan Türk sahipli bütün teknelerin Türk bayrağına geçişi için cazip bir fırsat tanıdık. Bu fırsattan yararlanmayıp yabancı bayraklı tekne kullanmaya devam edenlere birtakım yaptırımlar gelecek. Türk bayrağı kaçılacak, bir bayrak değil" dedi.

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ ŞARTI

Panelde can, mal ve çevre güvenliği de masaya yatırıldı. Suat Hayri Aka, denizlerde dolaşan her bir kişinin hayatının değerli olduğunu söyledi. Turk P&I Genel Müdürü Remzi Ufuk Teker de Türkiye’de su araçları sorumluluk sigortası yapan tek şirket olduklarını belirtti. Teker, “Türk Ticaret Kanunu'na göre 12’nin üzerinde yolcu taşıyan su araçları sigorta yaptırmak zorunda. Ama bizim portföyümüzde yaklaşık 2 bin sigortalı deniz aracı var. Bu da yüzde 5’e denk geliyor. Oysa can ve mal güvenliği şart" bilgisini verdi.

Sigortasız 160 batık gemi tehlike saçıyor

Bir geminin sigorta bedeli yıllık bin dolar ile 4 bin dolar arasında değişiyor. Sigortalı bir gemide kişi başı teminat 400 bin dolar. Bu ölümlü bir kazada 3-4 katı teminata kadar çıkabiliyor. Ufuk Teker, insan hayatının değerini hiçbirşeyle ölçmenin mümkün olmadığını ama sigortanın geride bırakılanlar için olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Teker, " Arabalı vapurda denize düşen araç içinde hayatını kaybeden anneanne ve torunu için 7 haneli bir tazminat ödendi" dedi. Terk edilmiş 50 geminin sularımızda olduğunu da aktaran Teker, "Bunların sigortası olmadığı için başka gemilere ve başta turistik tesisler olmak üzere çevreye vereceği zarar karşılanmayacak. Batık 160 gemi de sigortasızlıktan su altından çıkarılamıyor” bilgisini verdi.

Editör: TE Bilişim