Ya-Sa Denizcilik’in 6 gemisinin akibeti meçhul

Bir gemisi korsanlar tarafından kaçırılan Ya-Sa Denizcilik’e, bir kötü haber de Uzakdoğu’dan geldi. Çin’deki tersanesinde Ya-Sa Denizcilik’e 6 gemi inşa edecek olan Tsuji Ağır Sanayi Japonya’da iflasını istedi.

Yeni kurulmuş olmasına rağmen opsiyonlarla birlikte 40’ın üzerinde yeni gemi siparişi almayı başaran Tsuji Ağır Sanayi, krize yenik düştü ve iflasını istedi.

Bu tersanede Ya-Sa Denizcilik’in 5’i opsiyonlu 11 kuru yük gemi siparişi bulunuyor. Ya-Sa Denizcilik Dökme Kuru yük Bölümü Genel Müdürü Mehmet Kayhan, olayın çok taze olduğunu bir şey söylemek için çok erken olduğunu söyledi.  

Finansman krizini çok yakından hisseden gemi inşa sanayisinde ilk kurbanı Japonya verdi. Güverte ekipman imalatçısı Tsuji Heavy Industries, iflas noktasında olduğunu ve borçlarını ödeyebilmek adına bir program hazırlanması talebinde bulundu. Tsuji ve Gruba ait dört şirketin 834 milyon dolar borcunun ödenmesi için Tokyo Bölge Mahkemesi’ne  başvurdu.

Japon gemi güverte ekipmanları üreticisi Tsuji Ağır Sanayi, son yıllarda hızlı bir büyüme göstererek Çin’de tersane kurarak gemi inşa etmeye başlamıştı.  Japonya’nın en büyük gemi kreyni ve ambar kapağı imalatçısı olan Şirket, 2006 yılında güverte ekipmanı ve blok üretmek için Çin’de bir fabrika kurdu.

2008 yılının başlarında faaliyet alanlarını genişleterek gemi inşa etmeye başladı. Birikmiş gemi siparişleriyle gelecek yıllarda verimli yıllar geçirmeyi planlayan Tsuji’nin hesabı tutmadı. Borçlarını ödeme kolaylığı isteyen Şirketin sipariş defterinde Danimarkalı armatör Clipper’a ait 30.000 dwt’lik 29 adet, Yalçın Sabancı’ya ait olan Ya-Sa Denizcilik’in ise aynı tonajda 5’i opsiyonlu 11 gemi siparişi bulunuyor. 

Ya-Sa: Bir şey söylemek için erken

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ya Sa Denizcilik Dökme Kuru yük Bölümü Genel Müdürü Mehmet Kayhan, olayın çok taze olduğunu bir şey söylemek için çok erken olduğunu söyledi. İflasını isteyen Japonya’daki Tsuji şirketinin olduğunu ifade eden Kayhan, Biz, şirketin Çin’de bulunan tersanesine sipariş ettik. O şirketin bu karardan nasıl etkilendiğini tam olarak bilmiyoruz, azışmalarımızı ve başvurularımızı yaptık. Onlardan alacağımız bilgilere göre karar vereceğiz. Bankalara verilen teminat mektuplarımızı geri alabiliriz ya da Çinliler biz devam ederiz derlerse gemileri inşa ettiririz. Şuan bir şey söylemek için çok erken” dedi. 

Ya Sa Denizcilik’in Uzakdoğu tersanelerinde 20’nin üstünde kuru yük ve tanker siparişi bulunuyor. Tsuji tersanesinde ise 5’i opsiyonlu 11 handysize siparişi var. Krizden sonra Türk armatörlerinin yurt dışındaki siparişlerini iptal etmeye başladığını hatırlattığımızda Mehmet Kayhan, kendilerinin herhangi bir sipariş iptali yapmadığını vurguladı.

Clipper Bulk CEO’su Frank Jensen, Lloyd List’e verdiği demeçte ise şunları söyledi: “29 geminin 2009 ve 2010 yılları arasında teslim almak için şirket olarak ne yapabiliriz bilemiyoruz. Sadece, Tsuji’nin Japonya’da iflasını vererek borçlarını ödeyebilmek için talepte bulunduğuna dair bir bilgi notu aldık  Birilerinin tersaneyi devralıp almayacağını söylemek için erken ancak inşa edilmekte olan gemilerin teslim tarihinin hatırı sayılır ölçüde gecikeceğini söyleyebilirim. Bu gemileri çok yüksek fiyata sipariş ettik ve Çin bankalarına bütün teminat garantilerini ödedik.”

10 yılda en büyük armatör oldu

Ya-Sa Denizcilik, yaklaşık 10 yıl önce denizcilik sektörüne giriş yapmasına rağmen yeni gemi yatırımlarıyla Türkiye’nin en büyük filosuna sahip olmayı başardı. Şirket iki ay önce, Türk sahipli deniz ticaret filosunun en büyük gemisini filosuna katmıştı.

Şirketin dökme kuru yük gemi filo kapasitesi M/V Yasa Dream ile 1 milyon dwt’yi aştı.Ya-Sa’nın 15 adet dökme kuru yük gemisi dışında ayrıca 450 bin dwt kapasitesinde dört adet aframax gemiden oluşan tanker filosu bulunuyor. Ya-Sa Denizcilik, yaş ortalaması 1,5 olan filoyla Türkiye’nin en genç filosuna sahip olma unvanını taşıyor.

Ya-Sa Denizcilik’in Çin ve Japonya tersanelerinde handysize’dan panamax’a kadar değişen büyüklükte toplam tonajı 600 bin dwt olan 12 adet dökme kuru yük gemi siparişi bulunuyor.  Ya-Sa’nın ayrıca SPP ve Samsung tersanelerinde de 790 bin dwt kapasitesine sahip 9 tanker siparişi var.

 

Editör: TE Bilişim