Xi: Çin, Kuşak ve Yol ile Dünya Gelişmesine Yeni Fırsatlar Sunacak

Çin Uluslararası Radyosu -  Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu Bugün Beijing'de başladı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Forumun açılışında bir konuşma yaptı.

Xi konuşmasında Kuşak ve Yol'un barış, refah, açıklık, inovasyon ve medeniyet yolu olarak inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Xi, Çin'in, barış içinde bir arada yaşamanın 5 ilkesi temelinde Kuşak ve Yol inşasına katılan bütün ülkelerle işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Çin'in başka ülkelerin içişlerine müdahale etmeyeceğine ve başka ülkelere sosyal sistem veya kalkınma modeli ihraç etmeyeceğine vurgu yapan Xi, dünya ülkeleriyle uyum içinde bir arada yaşayan büyük bir aile inşa edeceklerini söyledi.

Xi Jinping konuşmasında, binlerce kilometre öteye uzanan tarihi İpek Yolu'nun bin yıllık geçmişe dayandığını ve barışçı işbirliği, dışa açıklık, hoşgörü, paylaşım ile karşılıklı kazanç ilkelerine dayalı İpek Yolu ruhunu oluşturduğunu, böylece insanlığa değerli bir miras sunduğunu vurguladı.

Xi, Kuşak ve Yol inisiyatifinin ortaya koyulmasından bu yana geçen 4 yıl içinde Çin'in ilgili ülkelerle temaslarının sürekli derinleştiğini, ticaretin durmaksızın arttığını, sermaye kaynaşmasının da devamlı genişlediğini kaydetti.

2014-2016 yılları arasında Çin ile Kuşak ve Yol güzergahındaki ülkelerle ticaret hacminin 3 trilyon ABD dolarını geçtiğini vurgulayan Xi, Çin'in ilgili ülkelere yatırım hacimin 50 milyar doları bulduğunu, Çinli işletmelerin söz konusu ülkelere 1,1 milyar ABD doları tutarında vergi geliri getirdiğini ve 180 bin kişiye istihdam fırsatı yarattığını söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ayrıca Kuşak ve Yol inşasını hızlandırmak amacıyla alınacak bir dizi önlemi de açıkladı.

Xi, bu doğrultuda İpek Yolu Fonu'na 100 milyar yuan tutarında ek sermaye desteği sağlayacaklarını belirtti.

Çinli finans kuruluşlarının Renminbi'nin sınır ötesi fon çalışmalarını teşvik edeceklerine dikkat çeken Xi, bu yöndeki sermaye büyüklüğünün 300 milyar yuana ulaşacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Xi Jinping'in verdiği bilgilere göre, Kuşak ve Yol'da altyapı inşası ile endüstri ile finans işbirliğine Çin Devlet Kalkınma Bankası 250 milyar yuan, Çin Devlet İthalat ve İhracat Bankası ise 130 milyar yuan tutarında kredi desteği sağlayacak.

Çin'in Kuşak ve Yol güzergahında yer alan ülkelerle karşılıklı kazanca dayalı ticari ortaklığı geliştireceğini kaydeden Xi, forum süresince 30'dan fazla ticari ve ekonomik işbirliği sözleşmesinin imzalanacağına işaret ederek, ilgili ülkelerle serbest ticaret sözleşmesine ilişkin görüşme yapacaklarını söyledi.

Xi Jinping, Çin'in önümüzdeki üç yıl içinde Kuşak ve Yol inisiyatifine katılan gelişmekte olan ülkelere ve uluslararası organizasyonlara 60 milyar yuan (8,7 milyar ABD doları) tutarında yardım sağlayacağını da söyledi.

"Uluslararası işbirliğini güçlendirme, Kuşak ve Yol'u ortaklaşa inşa etme ve ortak kazanç gerçekleştirme" ana temalı foruma aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de bulunduğu 29 ülkenin devlet ve hükümet başkanının yanı sıra, 70'ten fazla uluslararası örgütün temsilcileri ile 100'ü aşkın ülkeden 1000'den fazla misafir katıldı.

Forum süresince katılımcıların gündeminde "işbirliği" ve "ortak kazanç" çerçevesinde siyasi temasların güçlendirilmesi, altyapı bağlanırlığı ve ticaretin kolaylaştırılması gibi konular yer alacak.

Editör: TE Bilişim