Mitsui OSK Lines tarafından işletilen newcastlemax tipi Wakashio isimli gemi geçtiğimiz temmuz ayında Mauritius'un güneyindeki bir resifte karaya oturmuştu. Devasa boyutlarda çevre kirliliğine neden olan olayda Wakashio isimli geminin baş mühendis ve kaptanının da içinde bulunduğu kıdemli personeli Mauritius'da devam eden mahkemede soruları yanıtlıyor.

Sri Lankalı ikinci kaptan Hitinamillage Tilakaratna Subodha, geçen hafta mahkemeye yaptığı açıklamada, kaptanın bir wifi internet bağlantısı bulmak için geminin rotasını Mauritius sahil şeridine yaklaştırdığını söyleyerek kaptanın bunu geminin ticari seyri sırasında dünyanın her yerinde düzenli olarak yaptığını iddia etmişti.

Alkolün etkisindeydim, komuta 2. kaptandaydı!

Kaptan Nandeshwa ise geminin ikinci kaptanı Subodha'nın isteği üzerine kıyı şeridine yakın seyredildiğini ve kazanın adanın yanından geçerken ikinci kaptanın talimatları yerine getirmemesi nedeniyle gerçekleştiğini ileri sürmüştü. Geminin Hint Haptanı Sunil Kumar Nandeshwa'nın, son duruşmada, kaza anında alkol almış olduğunu kabul ederek suçu ikinci kaptana attığı açıklandı.

Her kademede ihmal vardı!

Nandeshwa mahkemeye, "Alkolün etkisindeydim ve geminin komutası Subodha'daydı." ifadelerini kullarak geminin karaya oturduğu gün gemide bir mürettebat için doğum günü partisi düzenlendiğini açıkladı.

Kazayla ilgili Soruşturma Mahkemesine başkanlık eden eski yargıç Abdurrafeek Hamuth geminin kaptanına; “Bu kadar çok alkol tüketmemeliydin. Gemideki tüm kademelerde ihmaller vardı. Bu ihmallerden birini de sen yaptın.'' dedi. 

Çinli bir kurtarma ekibi, bu hafta geminin kıç kısmını son yedi aydır oturmuş olduğu resiften çıkarma çalışmalarını yürütüyor. Dev dökme yük gemisinin ön dörtte üçü, geçen yıl 30 km açığa çekilerek batırılmıştı.

Harita uygun değildi, vardiya tutan yoktu!

Mauritius adası ile gemi arasında 22 deniz mili boşluk bırakılması gerekirken sadece iki deniz mili açıktan seyredilmesinin nedeninin cep telefonlarının internet çekim alanına girmek olması ise tarihe geçti. Dahası, MOL, mürettebatın kıyıya olan mesafeyi ve dibe olan derinliği doğrulayacak yeterlikte ölçeği olmayan bir deniz haritası kullanıldığını ortaya çıkarmış, buna ek olarak hiçbir mürettebatın ne gözle ne de elektronik seyir yardımcılarıyla nöbet tutmadığını belirtmişti.

Editör: TE Bilişim