Endüstri kaynaklarına, PDVSA (Venezuela Devlet Petrol ve Doğalgaz Şirketi) belgelerine ve nakliye verilerine göre, küresel rafineriler ABD'nin yaptırımlarından kaçınmak için yaklaşık iki aylık üretime denk gelecek miktarda Venezuela petrolü taşıyan tankerler denizde sıkışıp kalmış durumda.

Washington, Venezuela’nın petrol ihracatını azaltmak ve hükümetin sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’yu ana gelir kaynağından mahrum etmek için yaptırımları her geçen gün arttırıyor.

OPEC üyesinin ihracatı 70 yıldan fazla bir süre içinde en düşük seviyelerine yaklaşıyor ve ekonomi çöktü, ancak Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimini hayal kırıklığına uğrtmaya devam ediyor.

Washington, Venezuela devleti tarafından işletilen PDVSA’nın petrolünün ticaret ve nakliyesinde rol oynadıkları için bu ay da gemileri ve tüccarları kara listeye aldı ve fazlasını tehdit etti.

Refinitiv Eikon verilerine göre, 18.1 milyon varil Venezüella petrolü taşıyan en az 16 tanker, denizde denizde sıkışıp kaldı. Bu, Venezüella’nın mevcut üretiminde yaklaşık iki aylık ürün demek.

Bazı gemiler altı aydan fazla bir süredir denizdeydi ve birkaç limana yanaşmalarına rağmen yüklerini boşaltılamadılar.

Tanekrler, her gün geciken boşaltma borçlarının altında eziliyorlar. Bir nakliye kaynağına göre, Venezuela petrolü taşıyan bir geminin maliyeti günde en az 30.000 $'dır.

Ocak ayında Venezüella ağır ham petrol yükü alan ve yaptırımlar olasılığı nedeniyle ürününü satamayan PDVSA müşterisi olarak kayıtlı bir petrol şirketinin yöneticisi, “Bu bizim alıcı bulma konusundaki üçüncü girişimimiz” dedi.

Tankerlerin çoğu Malezya'ya, Singapur'a, Endonezya'ya veya Togo'ya yanaşıyor ve burada petrollerini genellikle denizdeki diğer gemilere aktarıyorlar, bunu yaparken de nereden geldiklerini gizlemeye çalışıyorlar.

ABD'nin daha sıkı yaptırım tehdidi de küresel denizcilik pazarını bozuyor. Mayıs ayının sonundan beri, Venezüella'ya yanaşan veya ihracat için yüklenmeyi bekleyen en az altı tanker, ABD'nin yaptırım ihlalleri iddiasıyla kara listeye alınmak üzere değerlendiriliyor.

Editör: TE Bilişim