Korsanlar VATAN'a konuştu 
 
Hangi cehennemde olduğumuzu ve fidyeyi 3 gün sonra söyleyeceğiz

Korsan teröründen bu kez bir Türk gemisi nasibini aldı. 19’u Türk, 2’si Ukraynalı toplam 21 personelin bulunduğu Malta bandıralı FRIGIA isimli Türk kuru yük gemisi Somalili korsanlar tarafından kaçırıldı. İsrail’den Tayland’a gübre taşıyan gemi, saldırıların en sık yaşandığı riskli bölgeyi Çin gemileriyle birlikte konvoy halinde Cumartesi günü geçti. Riskli bölgenin ardından tek başına yol almaya başlayan FRIGIA, dün sabah 03.37’de korsanların kalesi Haradhere’nin yaklaşık 1600 kilometre uzağındayken güvenlik alarmı verdi.

Korsanlardan yeni strateji

Korsanlarla mücadele etmek için Aden Körfezi ve çevresinde faaliyet gösteren Avrupa Birliği Deniz Kuvvetleri Gücü komutanı John Harbour, kaçırma olayını doğruladı. Geminin kıyıdan bu kadar uzak bir mesafede kaçırılması “Alınan önlemlerden sonra korsanların artık Aden Körfezi’nden çıkıp daha geniş bir alanda etkin olmaya başladığı” yorumlarına neden oldu.

‘3 gün bekleyin’

Uydu telefonuyla ulaştığımız bir korsan şöyle konuştu: “Gemi ve personeli kontrolümüz altında. Ne kadar para isteyeceğimizi ve hangi cehennemde olduğumuzu 3 gün içinde söyleyeceğiz. 3 gün içinde netleşecek. Bizi 3 gün sonra arayın.” Reuters’a konuşan ve adının Ali olduğunu söyleyen bir korsan ise “Adamlarım Hint Okyanusu’nda bir Türk gemisini kaçırdı. Şimdi Haradhere’ye doğru ilerliyorlar” dedi.

Kaptan alarmı devreye soktu

Geminin işletmecisi İzmir merkezli Karya Denizcilik Yetkilisi Ayhan Uğurlubay, geminin Somali’ye doğru götürüldüğünü ve bu hızla giderse 3 gün içinde orada olacağını belirterek şunları söyledi: “Kaptanın sabah 03:37’de devreye soktuğu Gemi Güvenlik Alarm Sinyali ile bilgi alıyoruz. Bu sinyal kaptan cihazı devreye soktuğundan beri, yarım saatte bir geminin hala olağanüstü bir durumda olduğunu ve nereye gittiğini bildiriyor. Normalde 12.5 knot mil olan gemi hızı şu anda maksimum olan yaklaşık 14 knot durumunda. Korsanların fidye istemesi durumunda bir Türk ve bir de İngiliz avukat devreye girecek. Buna göre de pazarlıklar yapılacak. Gemide kadın çalışan yok. Ancak tabi ki bizim önceliğimiz bütün personelimizin sağlıklı bir şekilde kurtarılması.” Geminin 2.kaptanının Mustafa Toksöz ve Baş mühendisinin de Birol Kahranman olduğu öğrenildi.

1052

2009’da 409 korsan saldırısı gerçekleşti. 47’si Somalili korsanlar tarafından 49 gemi kaçırıldı. 1052 denizci esir alındı. En az 8 denizci öldü, 68 denizci de yaralandı. 2008’de 111 saldırı düzenlenmişti, kaçırılan gemi sayısı ise 42’ydi. Aden Körfezi’nden yılda yaklaşık 20 bin gemi geçiyor.

Kaçırılan 4’üncü Türk gemisi

Somalİlİ korsanlar, 8 Temmuz 2009’da da Horizon-1 isimli Türk gemisini kaçırmıştı. Gemi 89 gün sonra serbest bırakılmıştı. 29 Ekim 2008’de YASA Neslihan adlı kuru yük gemisi 20 mürettebatı ile Somalili korsanlarca esir alınmış ve fidyenin ödenmesi üzerine 7 Ocak 2009’da serbest bırakılmıştı. 12 Kasım 2008’de de Karagöl adlı Türk bandıralı gemi, 4 bin 500 ton kimyasal madde yüklü olarak Hindistan’ın Bombay limanına giderken yine Aden Körfezi’nde korsanların saldırısına uğramıştı. Gemi uzun pazarlıklar sonucu fidye ödenmeden 14 Ocak 2009’da serbest kalmıştı.

Korsanların elinde 8 gemi var

SOCOTRA 1 (Yemen), ST. JAMES PARK (İngiltere / Türk mürettebat da var), ASIAN GLORY (İngiltere), RIM (Libya), AL NISR AL SAUDI (Suudi Arabistan), UBT OCEAN (Madagaskar), SAKOBA (İspanya)

Editör: TE Bilişim