Platformu Ukrayna'dan satın alınan uçak gemisi Varyag, 'Liaoning' ismi ile resmen Çin donanmasına katıldı. Liaoning, Çin’in ilk uçak gemisi olma özelliği taşıyor.

Liaoning, Çin’in kuzeydoğusunda yer alan bir eyaletin ismi. Liaoning eyaletinin başşehri Dalian, Çin’in ilk uçak gemisi Varyag’ın yeniden inşa edildiği ve deneme testlerini yaptığı limandı.

Çin’in ilk uçak gemisi olan Liaoning, Ukrayna’dan alınıp yenilendikten sonra geçen yılın 10 Ağustos tarihinde ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanından suya indirilmişti. Kuznetsov sınıfından olan uçak gemisi, 306,5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde. Geminin J-15 savaş uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopterler gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor.

Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Ukrayna'nın sahip olduğu gemi, 1998 yılında açık artırmayla 'eğlence amaçlı kullanılmak üzere' Çin'e satılmıştı. Dümensiz ve motorsuz olarak Ekim 2001'de Türkiye boğazlarından geçen geminin yenilenme projesine 2002'de başlanmıştı.

Çinli uzmanlar, Liaoning’in fiilen Ekim ayının başında Çin ordusunun hizmetine girmesinin beklendiğini belirtti. Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1 Ekim'deki kurulış yıldönümünde Pekin'in uçak gemisiyle gövde gösterisi yapması bekleniyor. Geminin ise ancak 2017 yılında tam donanımlı bir savaş gemisi olarak hizmet verebileceği belirtiliyor. 


Editör: TE Bilişim