Çin'in ilk uçak gemisi olarak hizmete giren Liaoning, 2013 yılında ilke kez suya açılırken, Qingdao'da yeni yapılan askeri bir limana demir attı.

Çin medyasında yer alan haberlerde, ülkenin ilk uçak gemisi olan Liaoning’in yeni inşa edilen uçak gemisi limanına bugün yerel saatle sabahleyin demir attığı bildirildi. Gerçekleşen demir atma eyleminin Liaoning'in limana bağlanma kapasitesine sahip olması açısından büyük önem taşıdığına değinildi.

Haberde ayrıca, Çin Deniz Kuvvetleri tarafından tasarlanıp Qingdao limanının dört yılda inşa edildiği belirtildi. Su, elektrik, gaz ve yakıt gibi tesislerin tamamlandığı limanda demirleyen Liaoning’in, bahsi geçen limanda çeşitli testler yapmaya devam edeceği kaydedildi.

Geminin, ismini aldığı eyaletin başşehrinde yer alan Dalian Tersanesi'nin rıhtımından 26 Şubat'ta ayrıldığı ve sevkiyat sırasındaki plana göre ilk olarak silah donanımı denemesi yaptığı aktarıldı.

ESKİ VARYAG YENİ LİAONİNG

Çin’in ilk uçak gemisi olan Liaoning, Ukrayna’dan alınıp yenilendikten sonra geçen yılın 10 Ağustos tarihinde ülkenin kuzeydoğusundaki Dalian limanından suya indirilmişti. Kuznetsov sınıfından olan eski adıyla Varyag yenisi ile Liaoning, 306,5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğinde bulunuyor. Geminin J-15 savaş uçağı, JT-9 deniz eğitim uçağı ve Z-8 tipi helikopter gibi unsurları taşıyabileceği belirtiliyor.

Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından Ukrayna'nın sahip olduğu gemi, 1998 yılında açık artırmayla "eğlence amaçlı kullanılmak üzere" Çin'e satılmıştı. Dümensiz ve motorsuz olarak Ekim 2001'de Türkiye boğazlarından geçen geminin yenilenme projesine 2002'de başlanmıştı. CİHAN

Editör: TE Bilişim