Çekimleri, İstanbul’un simgesi Şehir Hatları vapurunda gerçekleşen programın diğer konukları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Projeler ve Tanıtım Müdürü Fatih Yavaş ve Panorama 1453 Tarih Müzesi Müdürü Salih Doğan oluyor.

Birbirinden güzel İstanbul manzaralarının da yer aldığı programda, müzik, kitap, istanbul tarihi ve müzeleri konuşuluyor.

Gerçek vapur yolcuları eşliğindeki bu keyifli sohbet Ömer Öztürk’ün sunumuyla pazar 09:30 ve 18:30’da TRT TÜRK’ te.

Göksel Baktagir İşte Öne Çıkanlar;

Kanun, Bir Ucuyla Doğuyu Bir Ucuyla Batıyı Sarmalayan Bir Enstrüman

"Kanun, Türk müziğimizi hem de batı müziğini işlemeye çok meyilli bir enstrüman.  Bir ucuyla doğuyu tam kucaklayan bir ucuyla da batıyı sarmalayan yapıya sahip. Biz de bu büyülü enstrümanın sırlarını çözme yolculuğuna devam ediyoruz.”

Enstrüman İnsan Ömrü  Gibidir

"Zaten bir enstrüman insan ömrü gibidir. Sizinle birlikte olgunlaşır, gelişir onunla birlikte siz bir şeyler öğrenebilirsiniz.”

Kendi Aynanızı Parlatmanız Gerekir

"Siz ona bir şeyler aktarırken kendi aynanızı güzel bir şekilde parlatmanız önemlidir. Biz duru seslerin peşinde yolculuğumuza devam ediyoruz. Türk müziği denilince çok derin bir alan olduğu için bizde bu enstrümanla bu güzel enstrümanla sunan o güzel makamsal yapıyı aktarmaya çalışıyoruz.”

Başka Hiçbir Enstrümanı Gözüm Görmedi

"Çocukluk döneminde  4 yıl kadar bağlama çaldım, öyle bir kendimi kaptırmışım ki sevgili babamda bu enstrümanın seyrek icra edilen bir enstrüman olması sebebiyle hep kanuna yönlendiriyordu. Öyle bir tatlı empozesi vardı. Ben bu enstrümana başladığım zaman çok iyi hatırlıyorum 14 yaşındaydım . Başka hiçbir enstrümanı gözüm görmedi. Öyle bir bağ kurduğumu hissettiğim zaman artık yolculuğum başlamış oldu.”

Türk Müziğinin Açık Piyanosu

"Türk müziğinin açık piyanosu olarak tabir edilen kanunu biz tasarladık ilköğretim okullarında bir eğitim aracı olarak “Mini Kanun” projesi üzerinde çalışıyoruz. Aslında çok ulusal bir proje olarak baktığımız bu projenin destek bulmasını arzu ediyoruz. Çünkü çok önemli bir aşama olacak.”

Uzayan Tınılarda Gizli Metinler

“ Enstrümantel müziği işlemek aslında çok derinlikli bir alan. Çünkü bir metne bağlı kalmaksızın o enstrümanların uzayan tınılarında gizli metinleri aslında paylaşıyorsunuz. Her dinleyenin gönlünde farklı metinler oluşuyor. Dolayısıyla daha ufku açık derin melodiler oluyor. Mistik bir yolculuk oluyor ve o anda dinleyen kendi dünyasını sizin müziğinizle örmeye başlıyor.”

Ruhu Yakalamak Çok Önemli

“Musiki yoluyla bir terapi. Son zamanlarda sizin de bildiğiniz gibi çok önemli    ameliyatlarda öncesinde müzik terapi uygulanıyor hastaya. Çünkü ruhu yakalamak çok önemli ruha hitap etmeniz, ruhu beslemeniz onun yanındaki tedaviyle sizi daha güçlü kılacak bir şey ki müzik dediğimiz zaman potansiyel bir enerjiden bahsediyoruz. Onu iyi kullandığımızda zannediyorum tedavi edilemeyecek hiçbir şey yok diye tahmin ediyorum düşünüyorum o kadar güçlü.”

Kalbi Coşku

“Müjdesini çok vermek istediğim bir haber var. Kısmet olursa ramazan ayına yetiştirmeyi ümit ettiğimiz uzun zamandan beri biriken bazı beste çalışmalarımızdan yeni bir albüm müjdesini vermek istiyorum. Hayal gibi ezgiler “Kalbi Coşku” adını verdiğim enstrümantel bir çalışma. İçimizdeki coşkunun merkezi olan  kalbine bir yolculuk yapmayı hedefledik inşallah kısa bir süre içerisinde müzik severlerle buluşmayı hedefliyoruz.”

Fatit Yavaş İçin Öne Çıkanlar;

210 Eser Çıktı

“ Şu ana kadar 210 eserimiz çıkmış bulunuyor. Bunlar içerisinde prestij yayınlarımız, popüler yayınlarımız, albümlerimiz ve belgesellerimiz var. İstanbul konulu eserler serisi. Şu ana kadar 54 kitabımız bu seri içerisinde çıkmış oldu. İstanbul’un 100 sanatkarı, İstanbul’un 100 klasik sanatçısı, İstanbul’un 100 hamamı, İstanbul’un 100 sporcusu,  gibi saymakla zamanınızı alabileceğimiz oldukça güzel eserler söz konusu.”

Salih Doğan İçin Öne Çıkanlar;

Panaroma 1453

“ Panorama 1453 tarihi müzemiz. Topkapı Dünya Kültür Mahallesi gibi önemli müzemiz söz konusu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Panorama tarihi müzesi. 53 günlük kuşatmanın son gününü anlatan bir Panoramik resim. 360 derece herhalde dünyada bir eşi daha olmayan bir çalışma.”

 

Editör: TE Bilişim