Vapur yolcularına tansiyon ölçümü

Beşiktaş-Kadıköy hattını kullanan vapur yolcularına tansiyon ölçümü yapıldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından yapılan ölçümlere 150 vapur yolcusu katıldı.

İstanbul’un çeşitli mekanlarında “Kalbim Senin Ellerinde” projesi kapsamında ölçümler yapan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Beşiktaş – Kadıköy vapur hattında 150 yolcu üzerinde tansiyon ölçümleri yaptı. 20 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma da, yolcuların yaklaşık yüzde 10’luk bir kesiminin hipertansiyon riski taşıdığı tespit edildi.

Kalp-damar hastalıkları hakkında broşürlerle bilgilendirilen vapur yolcularına, İstanbul Tıp Fakültesi öğrencileri risk faktörlerine karşı önlem almaları, ilerleyen yaşlarda tansiyonun düzenli takip etmeleri konularında uyarılarda bulundu.  Özellikle sigara, alkol, aşırı yağlı beslenme, düzensiz ve yetersiz egzersiz, yüksek kilo, stresin ilerleyen yaş grupları için en önemli riskler olduğu belirtildi. 

İstanbul Tıp Fakültesi TurkMSIC (Türk Tıp Öğrencileri Uluslararası Birliği) kulübü öğrencilerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay’ın desteğiyle gerçekleştirdiği proje kapsamında toplumun kalk ve damar hastalıkları konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.
 
Türk Kalp Vakfı’nın verilerine göre her yıl dünyada milyonlarca kişini hayatına mal olan kalp-damar hastalıkları, ülkemizde de ölüm sebeplerinin yüzde 55’ini oluşturuyor.

Tansiyon Nedir?

Tansiyon, kalbimizin her attığında atar damarlarımızda hissedilen basınçtır. Tansiyonun yükselmesi çoğu zaman yaşamsal organımız kalple ilişkilidir. İdeal değerleri; küçük 8, büyük 12 şeklindedir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerde küçük değer 9, büyük değer 14 ise norma değerlerin üst sınırıdır.

Editör: TE Bilişim