Vapur yarışmasında 'Taçsız Kral' önde

İzmirliler'in kent vapurlarının adını kendilerinin belirlemesi için düzenlenen yarışmada şu ana kadar verilen oylara bakıldığında Metin Oktay birinci, Göztepe ikinci, Karşıyaka üçüncü sırada yer aldı

İzmirliler vapurlarının adını kendisini belirliyor. 'izmirlivapurununadiniseciyor.com' internet sitesinde İzmir Körfezi'nde yolcu taşıyan gemilerin isimlerini belirlemek için düzenlenen ve 1 Ocak 2010 tarihine kadar sürecek ankette, Metin Oktay birinci sırada yer aldı. Ankete katılanlardan 46 bin 919 oy alan İzmirli ve Galatasaraylı milli futbolcu Metin Oktay, yüzde 20 oy oranı ile ilk sıraya yerleşti. İkinci sırada 40 bin 302 oy ile oyların 18'ini alan Göztepe yer aldı. Üçüncü sırada ise Karşıyaka 21 bin 991 bin oy rakamına ulaşırken, oy oranı yüzde 9 oldu.

OCAK'TA AÇIKLANACAK

İzmir'deki 7 denizcilik sivil toplum örgütünün bir araya gelerek kurduğu İzmir İçin Denizcilik Kültürü ve Düşünce Platformu (İZDEM) tarafından, körfezde yolcu taşıyan 14 geminin isminin değiştirilmesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından filoya eklenecek 10 şehir hatları vapurunun isminin belirlenmesi amacıyla Ekim ayında başlatılan kampanya sporseverlerin çekişmesine sahne oldu.

İzmirlilerin dikkatini denize çekmek amacıyla başlatılan kampanyanın, sporseverlerin çekişmesine sahne olduğunu belirten Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, ankette İzmirlilerin 134 şehir ve kişi ismine oy verebildiğini söyledi. Sonuçların yeni yılın ilk haftasında açıklanacağını anlatan Erginer, "İZDEM Platformu olarak yıllardır bindiğimiz Turyol yolcu motorlarının isimlerinin İzmirliler tarafından belirlenmesi gerektiğinden yola çıkarak böyle bir çalışma başlattık. Turyol Genel Müdürü Yunus Can, bu projemize sıcak baktı ve internet sitesinde altyapı çalışmalarına başladık. Ekim ayı başında internetten oylama başladı, ilk 1 ay yoğun oy kullanımı oldu ama sonrasında yoğunluk azaldı. Amacımız İzmir halkının dikkatini denize çekmek, vapurları İzmirlileştirmekti" dedi.

Oylamada spor kulüpleri taraftarları arasında çekişme yaşandığını vurgulayan Erginer, "İzmirlilerin futbol sevgisi bu oylamada da öne çıktı. Özellikle Galatasaraylı taraftarlar kendi aralarında haberleştiler ve Metin Oktay'ın ismi ön plana çıktı. Fenerbahçeliler ise oylamada Şükrü Saraçoğlu'nu tıklamışlar. İzmir'in iki köklü kulübünün ismi de listede ilk sıralarda ama bunlar aynı zamanda semt ismi.

Karşıyaka-Göztepe çekişmesi bu oylamada da kendini hissettirdi. İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Ahmet Piriştina, Güzelyalı, Alsancak ve Bornova isimleri de listede yer alıyor. Hasan Tahsin, Yörük Ali Efe, Kubilay, Kordonboyu da oy verilen seçenekler arasında" diye konuştu.

İŞTE OY ORANLARI

İsim Oy oranı Aldığı oy
Metin Oktay yüzde 20 46.919
Göztepe yüzde 18 40.371
Karşıyaka yüzde 9 22.033
Ahmet Piriştina yüzde 5 13.212
Güzelyalı yüzde 3 8.906
Alsancak yüzde 1 4.468
Bornova yüzde 1 3.988
Atilla İlhan yüzde 1 3.874
Hasan Tahsin yüzde 1 3.868
Yörük Ali Efe yüzde 1 3.639

Editör: TE Bilişim