Vapur ihalesinde yarın teklif günü

Şartnamesi yabancı firmalara fırsat sağladığı iddiasıyla eleştirilen Büyükşehir Belediyesi'nin vapur ihalesinde nefesler tutuldu. Firmalar yarın tekliflerini verecek.

Kamuoyunda yabancı firmaları işaret ettiği iddiasıyla şartnamesi eleştiri konusu olan İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin 15 vapur ile 28 adet yedek parçadan oluşan alım ihalesi için artık saatler kaldı. Şartnamesi Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 ay önce yayınlanan ve gemicilik sektörünün çeşitli kesimlerinden birçok eleştiri alan vapur ihalesinde artık teklifler konuşacak. Başkan Kocaoğlu'nun daha önce 7'si yabancı 9'u yerli olmak üzere toplam 16 firmanın ihale dosyası aldığını duyurduğu ihalede yarın dananın kuyruğu kopacak.


Başta gemi mühendisleri odası olmak üzere bazı sektör temsilcileri tarafından ihale şartnamesi eleştirilen vapurlar için kaç firmanın teklif vereceği, içlerinde kaç yerli firmanın bulunacağı yarınki ihalede belli olacak. İhale İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde saat 14.00'te gerçekleşecek. Teklif veren firmaların dosyalarının tek tek açılacağı ihale, komisyonun yapacağı değerlendirme sonucu önümüzdeki günlerde karara bağlanacak. Böylece katamaran cinsi teknelerin İzmir Körfezi'ne uygun olmadığı, şartnamede teknelerin yapımı öngörülen Karbon Kompozit Maddesi'nin bu gemiler için uygun olmadığı şeklindeki eleştirilere de son nokta konmuş olacak.

ERTELENMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekonomik ömrümü tamamlamış olan ve iç Körfez'de yolcu taşımacılığı yapan vapurların yerine yenilerini almak için uzun süredir yürüttüğü hazırlıkları tamamladı. İller Bankası'ndan alınacak kredi ile finansmanı karşılanacak 15 vapur için yurt içi ve yurtdışında ihale ilanına çıkılırken ihale tarihi olarak da 6 Aralık belirlendi. Daha sonra bu tarih firmalardan gelen talep üzerine bir kereye mahsus olmak üzere zeğilname yayınlanarak 26 Aralık tarihine ertelendi. 12'si iç körfez, 3 tanesi de dış körfezde çalışacak şekilde teknik donanıma sahip olacak vapurların ilki ihaleyi kazanacak firma ile imzalanacak sözleşmenin ardından 420 gün sonra teslim edilecek. Diğer 14 vapur ise 75'er gün arayla filoya dahil edilecek.

ARABALI SONRAYA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, almayı taahhüt ettiği 2 arabalı vapur için de önümüzdeki aylarda ayrı bir ihaleye çıkacak. En az 400 yolcu kapasitesine sahip olacak olan vapurlarda 6 adet tuvalet bulunacak. Bunlardan bir tanesi engelli tuvaleti olacak. Tüm bu özelliklerin yanısıra vapurlar hayvan sahipleri için de kolaylık sağlayacak. Evcil kedi ve köpeği ile körfezin bir ucundan diğerine geçmek isteyen vatandaşlar seyahat esnasında kedi ya da köpeklerinin birbirinden bağımszız olarak oluşturulmuş kafeslere yerleştirecek. Bu nedenle vapurlarda 3 adet kedi ve köpekler için kafes yer alacak. Tüm bunların yanında bebekli anneler de çocuklarının bakımlarını özel olarak oluşturulan bebek bakım odasında yapabilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Umlaşım Daire Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan vapurlar güçlü motorları sayesinde körfezi bir uçtan diğer uca daha kısa sürede geçebilecek. Böylece zamandan da tasarruf sağlanmış olacak.

3 DAKİKADA TAHLİYE

Vapurların merdiven ve koridorları olası bir acil durumda yolcuların vapuru en kısa sürede terk edebilmesine olanak sağlayacak şekilde dizayn edilecek. Böyle durdumlarda en geç 3 dakika içinde tahliye gerçekleştirilebilecek. Elinde bavulu olan ve körfezin karşı kıyısına geçmek için vapuru tercih eden vatandaşlar için bir de vapularda bagaj ve yük rafları olacak. Vatandaş yükünü bu raflara koyduktan sonra rahatça yolculuk yapabilecek.
İhaleyi kazanan firmaya finansman açısından katkı sağlamak amacıyla toplam ihale bedelinin yüzde 10'u, sözleşme imzalanmasını izleyen 30 gün içinde yüklenici firmaya peşin olarak ödenecek. Geri kalan ödeme ise geçici kabul yapılıp geminin teslim edilmesini izleyen 15 gün içinde yapılacak. Ödemke sırasında her vapur için verilen avans miktarı ödenecek miktardan düşülecek.

Editör: TE Bilişim