"Vapur ihalesi iptal olsun yarı fiyatına biz yaparız"

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Hollandalı firmanın 186 milyon euroluk teklifinin muhammen bedelin çok üstünde olduğunu söyledi

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, önceki gün yapılan vapur ihalesinde tek bir firmanın yeterli teklif vermesinin bekledikleri bir gelişme olduğunu belirterek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan ihaleyi iptal etmesini beklediklerini açıkladı.

Kocaoğlu'ndan yeni bir ihale açılmasını istediklerini, yeni bir şartname hazırlanması için davet beklediklerini belirten Kıran, "Bu ihalenin muhammen bedeli 300-350 milyon lira. Hollandalı firmanın verdiği teklif ise bu rakamın çok üstüne çıktı. Bu nedenle büyük ihtimalle ihalenin iptal edilmesini bekliyoruz. Türk gemi inşa sanayicileri olarak bu gemileri muhammen bedelin yarısına mal etmeye hazırız" dedi.

Kıran, "Hatta yeni ihale yap-işlet-devret modeliyle yapılsın. Böylece para da Büyükşehir'in cebinde kalır, bankaya boşuna faiz ödenmez. Gemileri 7-8 sene işleten firma, tekrar belediyeye devreder" dedi.

Kocaoğlu'nu ihale öncesi İzmir'de ziyaret ettiklerini hatırlatan Kıran, o ziyarette de ihaleye tek geçerli teklifi Hollandalı Damen firmasının vereceğini açıkladıklarını söyledi.

Kıran, "Ziyarette 18 firmanın şartname aldığı söylendi. Ancak bu firmalar ihale şartnamesini görmek için şartname aldılar. Yoksa şartnamede istenen nitelikte gemi üretecek durumda değiller. Hollandalı firmanın verdiği teklif olan 186 milyon euro ise muhammen bedelin çok üzerinde. Üstelik bu rakamın içinde alınacak 2 araba feribotu ve limanların iyileştirilmesi yok. Beklentimiz Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ihaleyi iptal etmesi yönündedir" diye konuştu.

GİSBİR, Gemi Mühendisleri Odası, Türk Loydu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir araya gelerek yeni bir şartname hazırlaması gerektiğini belirten Kıran, Turyol firmasından da danışmanlık alabileceklerini söyledi.

Kıran, "En optimum projeyi birlikte hazırlayalım. Hatta 3-4 ayrı gemi tasarlayıp bunları İzmir halkının tercihine sunalım. Türk tersaneleri olarak gemileri muhammen bedelin yarısına inşa ederiz. Gemiler tek bir tersane yerine parça parça farklı tersanelerde yapılabilir. Gerekirse konsorsiyum da kurarız. Ancak bunun için gemilerin alüminyum ya da sac olması gerekiyor. Karbon kompozitte ısrar edilirse yine tek bir firma teklif "

 

Editör: TE Bilişim