3 bin 713 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Türkiye‘nin en büyük gölü olan ve yöre halkı tarafından ‘deniz‘ olarak anılan Van Gölü, ilk deniz otobüsüne kavuştu. Özel bir araçla Van‘a getirilen deniz otobüsü, Van Gölü‘ne indirildi. Van Gölü üzerinden gelen deniz otobüsü; Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcıları Murat Uzunparmak, Nurullah Ertaş, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Genel Sekreter Yardımcıları Ramazan Gökdemir, İzettin Polat ve Denizcilik Lisesi öğrencileri tarafından karşılandı. 1 milyon 240 bin TL‘ye mal olan 15 metre uzunluğundaki deniz otobüsünün mürettabıt ile birlikte 75 yolcu kapasiteli olduğu ve Van Denizi’nin sodalı suyuna karşı kompozit maddeden özel olarak üretildiği bildirildi. Van-Ahlat ve diğer iskelesi olan tatil beldeleri arası çalışacak olan deniz otobüsünün saatte 30 mil hız yapacağı kaydedildi.

VAN’A GELEN TURİSTLER 1 GÜNÜNÜ VAN DENİZİNDE GEÇİRECEK

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli deniz otobüsü ile ilgili teknik bilginin ardından Vali Münir Karaloğlu da basın mensuplarına açıklamada bulundu.  Deniz otobüsünün Van’a hayırlı olması temennisinde bulunan Karaloğlu, “Deniz otobüsüne ihtiyacımız vardı. Elimizde tekneler vardı ancak en fazla 8 mil hız yapabilen eski teknelerdi. Van’a gelen özellikle turistleri Van Denizi’nde günlerini geçirtemiyorduk. Gelen turistler sadece Akdamar Adası’na gidiyorlardı 1-2 saat gidip geliyorlardı. Van Denizi’ni sadece bu süre içinde kullanıyorlardı. Bizim arzumuz Van’a gelen hur turisti mutlaka 1 gününü Van Denizi’nde geçirsin istiyoruz. Buraya gelen her turisti Van’dan Ahlat’a götürmek istiyoruz. Ahlat’a gelen her turisti bu deniz otobüsü ile birlikte alarak Van’a getirmek istiyoruz” dedi.

İKİNCİ DENİZ OTOBÜSÜ 4 AY SONRA VAN’DA OLACAK

Deniz otobüslerinin 2 adet olacağını kaydeden Karaloğlu, “Devlet Planlama Teşkilatımız Cazibe Merkezleri kapsamında 2 deniz otobüsümüzün parasını 2011 yılı başında İl Özel İdaremize göndermişti 1 tanesini aldık 4 ay sonra da ikincisi imal edilerek bize teslim edilecek. Bunlar İstanbul’da imal edildi” dedi. Deniz otobüslerinin alınmasıyla Van Denizine canlılık geleceğini söyleyen Karaloğlu, ilk olarak turistlere gölü gezdirmeyi hedeflediklerini söyledi. Karaloğlu, "Bu deniz otobüslerimizle Van‘a gelen turistlere, Bitlis‘in Tatvan ve Ahlat ilçelerini gezdireceğiz. Biz, kent turizmini sadece Van olarak değil, Van Denizi Havzası olarak düşünüyoruz. Bunun için de mutlaka Van Denizi üzerinde bizim seyrüseferde kullanacağımız hızlı deniz araçlarına ihtiyacımız var. Yeni alınan deniz otobüsü ile bunu başlatmış olduk. Deniz otobüslerimizden Erek bugünden itibaren vatandaşlarımızın hizmetine başlamıştır. İkinci deniz otobüsümüz de yılbaşına kadar elimizde olacak" dedi.

Deniz otobüsünün Van‘dan Ahlat ilçesine 1 saat 30 dakikada ulaşıldığını ifade eden Karaloğlu, "Artık çok hızlı bir otobüsümüz var. Bunu iyi kullanmaz istiyoruz. Buradan özel sektöre bir çağrı yapmak istiyorum. İsteyen sektöre otobüsleri kiralatabiliriz. Yeter ki turizm adına bir şeyler yapılsın. Deniz otobüslerimiz hayırlı olsun" şeklinde konuştu. Karaloğlu, daha sonra bir süre deniz otobüsünün dümenine geçti. Karaloğlu, daha sonra günün anısına Van Denizcilik Lisesi öğrencileriyle birlikte Deniz Otobüsü önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: TE Bilişim