Giresun Valisi Dursun Ali Şahin Liman Sahasında bulunan sondaj platformunda incelemelerde bulundu.
 
Yetkililerden bilgi alan Vali Şahin, platformu gezerek incelemede bulundu.
 
Ardından ARAS Gemi Kurtarma ve Deniz İnşaat Tic. Ltd. Şti. Giresun Limanı Şantiye Yöneticisi Okyanus Orhon bir sunum yaparak faaliyetlerini anlattı.
 
Vali Şahin, Özel girişimi sonucu limanımıza gelen platformun ilimizin tanınmasına vesile olduğunu belirterek, ayni zamanda iş istihdamı ve önemli ölçüde girdi sağladığını kaydetti.
 
Desteklerinden dolayı Vali Şahin’e teşekkür eden Limanı Şantiye Yöneticisi Okyanus Orhon şu bilgileri verdi.
 
“ARAS ile platform sahibi High Ways Ivestment firmalarının 6 ay süren teknik hazırlığından sonra “Sondaj Platformu Montaj” operasyonunun Samsun limanında yapılmasına karar verilmişti. Fakat hazırda daha geniş bir alana sahip olan ve lojistik açıdan daha uygun olan Giresun Liman sahası, üzerinde başka bir çalışma olmaması ve projenin Sayın Valimiz tarafından desteklenmesi ile lokasyonu değiştirilerek Giresun Limanı’na bu proje getirilmiştir.
 
B312 Sondaj Platformu; 10 bin GrossTon ağırlığında ve 150 metreye 93 metre uzunluğundadır. Singapure da imal edilen Petrol Sondaj Platformu, Boğaz Köprüsü yüksekliğinden geçemeyeceği için 5 katman, toplam 15 ayağı Singapure da platformun imalatçı firması tarafından kesilmiş ve gemiler ile Giresun Limanı’na getirilmiştir.
 
Giresun limanına 2 adet 166 metrelik kendinden yüksek tonajlı vinçleri bulunan gemiler ile gelen ayak parçalarının ağırlıkları 120-150 ton arasında değişmektedir. Platformun ayaklarının üzerine konması ve montajının tamamlanması işi takribi olarak 4 ay sürecektir. Bu operasyon sırasında Giresun bölgesinde bir iş istihdamı yaratılmıştır. Ayrıca tüm satın almalar ve otel imkânları düşünüldüğünde operasyon boyunca, günlük olarak 12 bin TL’lik bir para girişi Giresun bölgesine kazandırılmaktadır.
 
Sondaj Platformu montaj operasyonunda yerli ve yabancı toplam 180 kişilik bir ekip çalışmaktadır. Projenin toplam süresi 6 aydır. Bu süre içerisinde çalışan tüm personel Giresun şehrinde ikamet edecektir.
 
Proje başlamadan önce, Giresun Limanının söz konusu ağırlıkları taşıyabilmesi için liman sahası güçlendirilmiştir. 940 ton özel karışım çimento Jet Crouting olarak adlandırılan özel bir ekipman ile liman sahasının üzerinde toplam 250 den fazla delik açılarak enjekte edilmiştir. Liman sahası şuan Türkiye’de bulunan yük taşıma kapasitesi en yüksek limanlardan biri olmuştur.
 
Giresun Liman Sahası ve binaları restore edilmiş, Dünya standartlarında bir tesis haline dönüştürülmüştür. Liman sahası içerisinde, tüm operasyon boyunca önce iş güvenliği ve çevre gözetilmiş, her hangi bir acil durum için hazırlıklar ve ekipmanlar tamamlanmıştır.
 
 Liman sahasında haftanın 7 günü ve 24 saat süren bir çalışma vardır. 3 ayrı vardiya halinde süren bu çalışma esnasında şimdiye kadar hiçbir kaza meydana gelmemiştir.
 
Proje bitiminde bir başka sondaj platformunun da Giresun limanına getirilmesi ve montajının gerçekleştirilmesi düşünülmektedir. ARAS firmasının mühendisleri bu konuda çalışmalarına devam etmektedir. Platform sahibi firmalar ile anlaşılması durumunda uzun zamanlar boyunca Petrol Platformu montajı belki ileride imalatı konusunda Giresun şehri seçilecektir.”
 
Şahin; Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hacı Abdullah Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Gürmen İlhanoğlu, Adalet komisyonu Başkanı Serkan Çağlayan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Çetinbaş, Sahil Güvenlik Bot Komutanı Kıdemli Üsteğmen Hakan Dişli, İl Emniyet Müdürü Hikmet Bulak ile birlikte incelemelerde bulundu.
Editör: TE Bilişim