ALİAĞA TÜPRAŞ İSKELESİNDE  YAŞANAN ÇEVRE KİRLİLİĞİ VATANDAŞLARI MAĞDUR ETTİ

 

İzmir"in Aliağa ilçesinde Tüpraş iskelesinde fuel oil transferi sırasında meydana gelen arıza sebebi ile deniz kirliliği yaşandı. Türk bandıralı 5100 grostonluk Alfa Ege  isimli  geminin valf arızası nedeniyle yaklaşık  1 ton fuel oil denize döküldü.

 

Aliağa körfezi ön plajlarına kadar etkili olan kirlilik nedeni ile balık ölümleri meydana geldi.  Deniz suyuna karışan Fuel  oil"in dalganın etkisi ile tüm  iç körfez sahiline yayılması sebebi ile sahil boyunca su iskelesi mevkiinde bağlı bulunan tüm tur  tekneleri  ve balıkçı kayıkları kirlenme sebebi ile zarar gördü.

Ön plaj mevkiinde bulunan işletmelerin ihbarı ile ortaya çıkan kirliliğe  Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı müdahale ederken, Kirliliğe sebep olan olduğu tespit edilen  Alfa Ege  isimli  gemiye Aliağa Liman Başkanlığı  gemiye103 bin TL ceza kestiği öğrenildi.

Bir aydır ikinci kez yaşanan deniz kirliliğine vatandaşlar tepki gösterdi. Aliağa körfezinde karabey tur teknesi sahibi Kenan Doğan(45) Tüpraş iskelesinde meydana gelen arızalar sebebi ile maddi zarar gördüklerini ifade etti.

Doğan,” bu bir ayda ikinici çevre kirliliği oldu. Geçen deniz kirliliğinde tur teknem kimyasal etkiler nedeni ile zarar gördü. Benimle birlikte onlarca tekne sahibi milyarlarca lira masraf ettiler. Zararımızı kimse karşılamadı. Teknem kimyasal etkiler nedeni ile su almaya başladı. Geçen kirlilikte oluşan zararım tanzim edilmezken yetkililer duyarsız kalıyor. Bu kirliliği yaklaşık 3 saat önce haber vermeme rağmen kimse ilgilenmedi. Yetkililer gemiye ceza kestiklerini belirttiler fakat yaşanan kirliliğe hiçbir müdahalede bulunulmadı. Gemiye ceza kesmekle deniz üstünde dolaşan fuel oil temizlenmiyor. Bu saate kadar temizlenmesi için hiçbir müdahalede bulunulmadı. Biz kirlilik ile baş başa kaderimize terk edildik. Hafta sonu tatili olduğu için hiçbir yetkiliye ulaşamıyoruz. Perişan olduk. Kimse sesimiz duymuyor”dedi.

Yaşanan deniz kirliliği sebebi ile Kirliliğe neden olan geminin kaptanı ve mürettebatının savcılığa sevk edileceği  ve "Çevreyi taksirle kirletmek" suçu iddası ile ifadelerinin alınacağı öğrenildi. Yetkililer, Aliağa ön plajlarında denize giren vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. 

Editör: TE Bilişim