Uzmanlar konuştu: "Denizciliği zor günler bekliyor"

Koronavirüs salgınına karşı büyük bir mücadele veren gezegenimizde taşımacılıkta denizciliğin payının arttığı konusunda bazı görüşler ileri sürüldü. Ancak denizhaber.com’un konuştuğu uzmanlar ve sektör temsilcileri aynı görüşte değil.

Öğretim görevlisi, Ekonomist ve Denizhaber.Com yazarlarından Harun Şişmanyazıcı taşımacılıkta denizciliğin payının arttığı iddia edilemez" dedi. Şişmanyazıcı: "Dünyada üretim ve talep azaldı ancak diğer taşıma modlarındaki düşüşe göre kıyaslama yapınca göreceli bir artış söz konusu oluyor." şeklinde konuştu. 

Şişmanyazıcı sözlerini şöyle sürdürdü;

Harun Şişmanyazıcı:”Dünya ticareti volüm olarak da değer olarak da düşüyor.”

 “Dünya ticareti volüm olarak da değer olarak da düşüyor. 2,5 milyon teu konteyner tonajı laid up da. Kömür ithali yüzde 4 duşmuş. Demir cevheri ve petrol ithalinde 2019’a göre biraz artış var. Bunun sonucu Baltık geçtiğimiz hafta 600 civarında seyretti.  Yakıt fiyatları düştüğü icin t/ch eşeyleri 2019’a göre yüksek görünüyor. Bu eşitlerde belli. Yani deniz taşımacılığı iyi. Armatörler eskiye göre para kazanıyorlar söylemi şubat sonunun mart ayına göre kıyaslarsak doğru. Tanker taşımacılığı bakımından doğru. Stok nedeniyle. Gerisi bana göre doğru değil.

Doğru olan. Mutlak değer düşmesine rağmen ulaşım ve sinir geçişleri kısıtları itibari ile diğer ulaşım modlarının payı azaldı. Yolcu uçakları ile de alt kısmında yük taşınır. Pure cargo uçakları ile de. Cargo uçak taşımaları arttı. Ama yolcu uçağı altı taşıma duştu. Karayolu da azaldı. Yani mutlak değer düşük, fakat deniz yolunun bunun içindeki payı artmış olabilir. Oda bazı mallar bakımından. Zaten hava ve kara yolu ile deniz yolu ile taşınan her mal taşınmaz. Bu iki ulaşım moduna ve bir dereceye kadar demir yoluna rakip konteyner taşımacılığıdır. Onunda payı normalde 2019 rakamı ile 2 milyar tondur. Ama konteyner taşımacılığında sefer sıklığı azaltıldı. Gemileri laid up yaptılar. Bu konteyner firmaları çok büyük müşterilerinin üretim ve satış düşüşleri nedeni ile finansal sıkıntı içindeler.

Çok yakında bu büyük sanayi şirketlerinin konkordato ilanlarını duyarsınız. Dolayısı ile volume contract'lari ile çalışan hatlar da finansal sıkıntı içine girecekler. Hatta girdiler. Özetle deniz taşımacılığına göreceli bir artış, taşımacılığın diğer modlarındaki azalma nedeni ile artmış olabilir. Ancak bu 2019 değerinden daha yüksek değildir. Ki geçen sene kotu bir seneydi. Bu sadece oransal bir artıştır.” 

Alev Tunç: “Kosterlerin laid up zamanıdır”

Bora Denizciiliğin sahibi Kapt. Alev Tunç kendi bölgemizdek çalışan kosterlere dikkat çekerek laid up’ı düşünmelerini önerdi.

Tunç:” İstatistik bilimi (Ne veri aldın? Nereden baktın, nasıl tabloya aktardın?) çok değişkenlik gösterir. Tabii ki 8-10 şekilde taşınan yüklerden birkaçı devre dışı kalınca otomatik olarak bir diğerinin oranı artar. Kendi bölgemize ve kosterlere gelir isek laid up zamanıdır. Zira gün geçsin diye liman ve yakıt masrafını çalışıp, running cost  bile çıkaramazken çalışmak intihar demektir." Dedi.

Semih Dinçel:”Gemi taşımacılığı arttı diyen haber kanalına tekzip”

Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Semih Dinçel “Uluslararası taşımacılıkta denizciliğin payı arttı” söyleminin doğru olmadığını belirtti. Dinçel: “Doğru değil bu dün çeşitli tonaj gemi işletmecilerle konuştum. Gemiler kendini çeviremiyor, yük frekansı çok azaldı. Boş konteyner bulmakta zorlanıldığı söylendi. Hatta bir armatör bu tarz haber yapan gazeteye tekzip gönderdi.” Dedi

Engin Koçak: “Allah armatörlerimize yardım etsin”

İstanbul Navlun Endeksi yöneticisi Engin Koçak ilgili grafikleri paylaştı Koçak: Yakıt 800'den 300'e düşmüş. ISTFIX buna rağmen aynı dönemde 570'ten 400'lere gerilemiş. ISTFIX dolar/gün bazlıdır. DOLAR/ton başına navlundaki gerilemeyi ise buna göre değerlendirmeliyiz. Allah kolaylık versin armatöre” dedi.

Hakan Çendik: “Tedarik zincirinin kopmaması için gemi taşımacılığı kesinlikle devam etmelidir”

Angora Denizcilikten Hakan Çendik Uluslararası taşımacılıkta denizciliğin payının arttığı görüşüne katılmadığını belirtti. Çendik,” Bölgemizde 2020 yılının ilk aylarında görülen konteyner taşımacılığındaki navlun artışının Çin’deki yılbaşı tatili ve sonrasındaki salgın nedeniyle planlanan konteynerler taşınmaması ve ertelenmesi sonucunda Avrupa’da yaşanan ekipman eksikliğinden kaynaklanmış, kısa sürmüştür. Çin ve diğer Uzakdoğu limanlarından yüklemeler başladıkça ekipman sorunu ortadan kalktığından konteyner navlunları normale dönmeye başlamış hatta salgın nedeniyle ticaretteki daralmadan dolayı düşüşe geçmiştir. Koster navlunları tahıl, gübre ve bazı hammadde dışında birçok emtia talebi azaldığından navlunlar çok ciddi anlamda düşmektedir ayrıca bazı ülkelerin tahıl ihracatını yasaklaması veya sınırlandırması bu süreci daha olumsuz etkilemektedir. Tedarik zincirinin kopmaması için gemi taşımacılığı kesinlikle devam etmelidir." dedi.

Editör: TE Bilişim