Gelenek Güzel, ama Yetenek Nasıl?

DenizHaber'e konu ile ilgili yorum yapan denizcilik uzmanları, "Gelenek güzel, ama yetenek de gerekir" şeklinde olayı özetlediler.

Uzmanlar, yakın geçmenin Kaptan Francesco Schettino'nun iyi niyetinin bir döstergesi olduğunu belirtirken, mesleki hüner açısından kaptanın iyi bir sınav veremediğinin altını çizdiler.

Uzmanların görüşü şöyle:

"Yapılan yakın selamlama elbette ki turistler açısından, gemi ve şirketin tanıtımı ve imaj açısından güzel bir olay. Bunu eleştirmek mümkün değil. Ancak her marifet bir hüner gerektirir. Gemiyle bu denli tehlikeli sularda yakın manevra yapmak, üstün bir manevra yeteneği ve yerel sular hakkında bilgi gerektirir. Bu gibi yerlerde yüksek hızda sadece elektronik seyir yardımcılarına dayanılarak seyir yapılamaz. Bölgeyi çok iyi bilmek, geminin hem dönüş yaparken sürüklenmesini (drift) hem de çökme derinliğini (squat) çok iyi hesaba katmak gerekir. Bu gemilerin su altında kalan kısmı 7,5-8 metre civarındadır. Ama bu gemi 15 knots hızla giderken squat etkisiyle suya gömülür ve su altında kalan kısmı 10 metreyi geçer. Bunun adına denizcilik tekniğinde çökme veya squat denir. Pek az gemi kaptanı günümüzde squat etkisini biliyor ve/veya dikkate alıyor. Oysa sığ sularda bu etki son derece önemlidir. Ayrıca böyle netameli yerlerde gemi kaptanları kılavuz kaptan almadan bu hareketleri yapmamalıdırlar. Denizciliğin okullarda öğretilen en basit ama birinci kuralı (sağ taraf sancak sol taraf iskele kuralından da önce) SELAMET ENGİNLERDEDİR sözüdür. Gemiyi rotası dışına çıkarıp deniz dibinin sert sivri kayalık olduğu bu yerlere sokmak kaptan açısından büyük bir hatadır. Kaptanın daha sonraki beyanlarından özellikle de "o kaya orada olmamalıydı" veciz dözünden anlıyoruz ki kaptan gemisinin Squat değerinden haberdar değildir. İyi niyetinden kuşku etmesek de mesleki yetenekleri için kuşku duymamız doğaldır"

Editör: TE Bilişim