Uzayı hiç göremeden emekliye ayrılan mekik bir deniz yolculuğuyla halkın meraklı bakışları arasında New York'ta sergileneceği müzeye götürüldü.
Amerikan ulusal havacılık ve uzay dairesi NASA'nın büyük başarılara imza atan uzay mekiklerinin ilk prototipi Enterprise son yolculuğuna çıktı. Mekik uzayı hiç göremeden emekliye ayrıldı. Böylece uzay araştırmalarında bir dönem kapanmış oldu.

Nisan ayı sonunda, başkent Washington'da sergilendiği müzeden alınarak, Boeing 747 tipi bir yolcu uçağının sırtında New York'a taşınan mekik buradaki yeni evine götürüldü.
 
Yaklaşık 5 hafta önce, New York semalarında binlerce kişinin sevinç gösterilerileri arasında dünyaca ünlü özgürlük heykeli ve Manhattan'daki gökdelerin üzerinden son uçuşunu gerçekleştiren mekik son kez halkı selamladı.
 
Bu kez havada değil su üzerinde New Yorkluların karşısına çıkan Enterprise, bir mavnanın üzerinde sergileceği Manhattandaki Intrepid deniz, hava ve uzay müzesine taşındı.
 
Enterprise'ın Brooklyn Köprüsü ve Özgürlük heykeli yakınından geçişini binlerce kişi izledi. 
 
1976 yılında yapımı tamamlanan ilk Amerikan uzay mekiği Enterprise sadece atmoserde uçuş kapasitesinin test edilmesi amacı için kullanıldı. Mekik uzun yıllardır Washingtondaki Smitshonian ulusal havacılık ve uzay müzesinde sergileniyordu.
 
NASA, geçen yıl mekik programını sonlandırarak uzay çalışmalarından yeni bir dönem başlattı.

Kurumun en fazla uzay uçuşuna imza atan Discovery mekiği, Washington'daki Smithsonian müzesine gönderilerek Enterprise'ın yerini aldı. Endeavour, ise Los Angeles'da sergilenecek. Yuvada kalan Atlantis mekiği ise Floridadaki Kennedy uzay üssünde ziyaretçilerini bekliyor.

Editör: TE Bilişim