Üsküdar faciası için ibret anıtı dikilsin

Çoğu öğrenci 600 yolcusuyla 1 Mart 1958 günü İzmit’ten Karamürsel’e giden Üsküdar Vapuru, İzmit Körfezi’nde sulara gömüldü. Faciayı kitaplaştıran Atilla Oral, “Sorumlular ceza almadı, konu kapatıldı” dedi

Çoğu ilköğretim ve lise öğrencisi yaklaşık 600 yolcusuyla 1 Mart 1958 günü İzmit’ten Karamürsel’e doğru hareket eden Üsküdar Vapuru, İzmit Körfezi’nde sulara gömüldü. İzmit Lisesi ile Gölcük Barbaros Hayrettin Lisesi’nden çıkan öğrencileri alarak İzmit İskelesi’nden ayrıldıktan sadece 26 dakika sonra batan 31 yıllık gemide hayatını kaybedenlerin sayısı yetkililer tarafından önce 146 olarak açıklandı. Fakat; su yüzeyine çıkan ve balıkçı ağlarına takılan cesetler ile bulunamayan isimlerin artması üzerine yükselen ölü sayısı Türkiye’nin en ölümcül deniz kazasının yaşandığını ortaya çıkarttı.

Faciada ölenlerin sayısı en az 400 olarak ifade edilirken tam rakam bilinmiyor.

‘Cenaze sahiplerine ceza verildi’

Türk denizcilik tarihine en çok sivilin kaybedildiği kaza olarak geçen Üsküdar faciasıyla ilgili en kapsamlı çalışmayı yapan ise araştırmacı yazar Atilla Oral. İzmit’te yaşayan ve kazanın tanıklarından dinlediklerini kitaplaştıran Oral, facianın nedeninin ortaya çıkarılamadığını belirterek şunları söyledi:

“Son derece köhne ve büyük bölümü ahşap olan 31 yaşındaki gemiyi kara ulaşımının olmadığı bir dönemde sefere çıkartmak büyük bir soru işaretiydi. Denizcilik Bankası’na ait Üsküdar Vapuru çok köhne ve eskiydi. Geminin batma nedeni fırtına olarak açıklandı ama ne Karadeniz gibi hırçın dalga vardı ne de açık deniz gibi uzak mesafeler. Fakat avukatlarının savunmalarıyla hiçbir yetkili ceza almadı. Hatta cenazelerini bulamayan ailelere ceza verildi. Lodos ile yükselen dalgalar, ince tahtalar ve basit demir çubuklarla tutturulan kaptan köşkünü, kaptan Mehmet Aşçı ile denize atmıştı. Kaptanın öldüğü ortaya çıkınca tüm suç üzerine atılarak konu kapatıldı.”

‘Faciadan alınacak dersler var’

Çocukluğunun Üsküdar vapuruyla ilgili anıları dinleyerek geçtiğini vurgulayan Oral, “1 Mart Şehitleri benzeri görülmemiş büyükte bir ihmalin kurbanlarıdır. Üsküdar faciası gelecek kuşakların her yönüyle ibretlik bir olay. İzmit Körfezi’ne ‘Üsküdar Şehitleri Abidesi’ yapılmalı ve halen alınacak dersler olduğu hatırlatılmalı. Faciayı unuttuk ve yeterli araştırmayı yapmadan üzerini kapattık” diye konuştu.

Gökhan Karakaş/Milliyet

Editör: TE Bilişim