Ünüvar; "Hedefimiz beyaz listede üst sıralara tırmanmak"

Deniz Ticareti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar'ın 10 AĞustos 2017 Tarihinde yapılan Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısına katıldı, Ünüvar konuşmasında Türk Bayraklı gemilerin beyaz bayrakta kalması için yapılan çalışmalar ve alınan tedbirlerin devam edeceğini bildirdi. Bu konuda alınan tedbirlerin can yakıyor olmasının farkında olduklarını belirten Deniz Ticareti Genel Müdürü yine de önlemleri almak zorunda olduklarını söyledi. 

Ünüvar konuşmasına şu şekilde devam etti:" Son dönemde denizciliğimizin durumunu değerlendirdiğimizde; Türk Deniz Ticaret Filo kapasitemizin, son 10 yılda dünya denizcilik filosuna göre yaklaşık yüzde 75 kadar daha fazla büyüme kaydettiğini görmekteyiz. Küresel anlamda yaşanan bu sıkıntılı süreçte bakanlığımızın bir çok yasal düzenleme ile altyapı yatırımlarını da başarıyla hayata geçirdiğini hep birlikte şahit olmaktayız. Bu çerçevede yine yakın zamanda Türk Sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için yapılan başta vize ve vergi olmak üzere tüm engeller kaldırılmış dün itibarıyla 4290 teknemiz Türk bayrağına geçmiştir. Hedefimiz burada minimum 6 bin teknedir"

Bodrumda yapılan deniz turizmine yönelik çalıştaya da değinen Durmuş Ünüvar alınan startejik kararların uygulamasınında sektörün organize bir şekilde çalışmasıyla teknelerin Yunanistan adalarında yaşadığı sorun kısa bir sürede aşıldığını anlattı. 

Denizcilik sektörünün uzun zamandır gündeminde olan, Boğazlardan uğraksız geçen gemilerin bekleme süresi 48 saatten 168 saate çıkarıldığını hatırlatan Ünüvar, 'Bakanlığımızın yoğun süren çalışmaları sonrasında, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğünde Değişiklik Yapılmasına Dair Tüzük” hakkındaki karar 28 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.’ dedi. 

'Gemi adamları eğitim kalitesi artırılacak'

Gemi adamı eğitimine önem verdiklerini belirten Ünüvar bunun da önemli bir gündem maddesi olduğunu söyledi. 

Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı'nın deniziclik sektörüne dair hedeflerini anlatan Ünüvar, ‘Bakanlığımızın önemli hedefleri arasında Türk gemi adamlarının istihdamı, gemi adamı eğitimimin kalitesinin artırılması var. Buna yönelik çalışmalar devam ediyor. Sonuçlarını kısa sürede alacağımızı düşünüyoruz."dedi.

"Hedefimiz beyaz listede üst sıralar"

Türkiyenin liman, bayrak ve kıyı devleti olarak yürüttüğü faaliyetleri iyileştirme ve geliştirme yönündeki aldığı tedbirleri kısa sürede hayata geçireceğini anlatan Deniz Ticareti Genel Müdürü Ünüvar, özellikle bayrak devleti denetimlerinin Türkiye genelinde bağlı olduğumuz mutabakat zabıtları çerçevesinde en üst kaliteye getirmek ve gemilerimizin tutulmalarını asgari seviyede tutmak için gereken her türlü idari ve teknik çalışmanın yapılmakta olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim