UND ve UND Deniz Başkanı Tamer Dinçşahin: Vira Bismillah

UND Deniz filosundaki ilk gemi Wessex'le Akport'tan Toulon'a ilk seferine başlıyor.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve UND Deniz Taşımacılığı AŞ Başkanı Tamer Dinçşahin "Türkiye ile Fransa arasında düzenli Ro-Ro hattı kurduklarını dile getirerek "Şu sıralar günlerimin çoğu Tekirdağ'da ve haliyle Akport'taki hazırlıklarla geçiyor. Satın alma opsiyonu ile kiraladığımız gemilerden birincisi Wessex'le ilk sefer için yarın vira bismillah diyeceğiz" dedi.

Türkiye'de Tekirdağ Akport'un, Fransa'da ise Toulon Limanı'nın Türk nakliyecisine, ithalat ve ihracat şirketlerine çok yeni ufuklar açtığını söyleyen Dinçşahin, hedefledikleri ulaşım yollarının Fransa, İspanya, Portekiz, İngiltere, İrlanda ağırlıklı olduğunu belirtti. Kimseye rakip olmadıklarını ifade eden Dinçşahin, "Alternatif ulaşım hatları kurarak birbirimize destek olalım istiyoruz" dedi.

Proje ile Türkiye-AB arasındaki taşımalarda deniz ve karayolu sinerjisinin yakalanmasını hedeflediklerini vurgulayan Dinçşahin şöyle devam etti: "Akport ile Toulon limanları arasında kara yolu ile karşılaştırdığımızda süre avantajı çok büyük. Kara yoluyla 8 günde gidilen İspanya, UND Deniz ile Toulon üzerinden sadece 4 gün sürüyor. Taşımacılarımıza genel sefer giderlerinde ve nakit giderlerde çok önemli maliyet avantajı sağlıyoruz. Paris'e karadan taşıma yapan bir çekici yılda 85.000 km yol yaparken Toulon hattını kullanması sayesinde sadece 30.000 km yol yapacak."


 
UND Deniz ile avantajlar sağladık

UND olarak yıllardır tüm üyelerinin sinerjisini bir araya getirdiklerine işaret eden Dinçşahin, UND Deniz Taşımacılığı AŞ'nin Türkiye ile Fransa arasında Ro-Ro seferlerinin çok kapsamlı bir taşımacılık modunu meydana getirdiğini söyledi.

"Avrupa ile Asya ve Ortadoğu arasındaki 1 trilyon dolarlık ticaretin geçeceği ‘Modern İpek Yolu'nun önemli kolu durumunda olan bu yeni hat, hem Avrupa'nın Akdeniz'e açılmasını destekleyecek hem de Türkiye'nin ‘Tarihi İpek Yolu' üzerindeki kilit konumunu günümüze taşıyacaktır. Bu bir milattır" diyen Dinçşahin, Akport-Toulon hattının üstünlükleri, maliyet ve zaman avantajlarının son derece güven verici olduğunu söyledi.

Nakliyecilerin bu hattı kullandıklarında daha az çekici yatırımı yapacaklarını ve bu tasarrufun, hattın yarı römork taşımacılığına olanak vermesi sayesinde mümkün olduğunu dile getiren Dinçşahin, "Geçiş belgesi sorununa alternatif bir çözüm getirmektedir ve taşımacılığın buradan doğan maliyetlerden kaçınmasını sağlamaktadır. Artık nakliyecimiz öylesine geçiş belgesi sorunları ile boğuşmayacaktır. Trafik kazaları, sürüş ve dinlenme süreleri, hırsızlık ve yük güvenliği gibi diğer etkenleri de hatırlamalıyız" dedi.

Dinçşahin, UND Deniz Taşımacılık Ro-Ro'ları ile kara yolundan çekilecek yük miktarının gidiş-dönüş yaklaşık 1.4 milyar ton/km olacağına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Mod değişimi ile ikinci fayda veya faydalar çok çarpıcı. Tekrar hatırlayalım; İstanbul-Paris kara yolu ile 2830 km. Toulon-Paris, Akport-Tekirdağ-Toulon arası UND Deniz Ro-Ro'larıyla 839 km! 21.000 aracın Paris'e kadar yaptığı km/gidiş-dönüş kara yolunda bir yılda 11.860.000 km'dir. Toulon-Akport UND Deniz ile 35.238.000 km'dir. Arada müthiş fark var. UND Deniz araçlara yıllık 83.622.000 km yolu tasarruf ettiriyor. Yılda yaklaşık 30 milyon ton yakıt tasarrufu sağlıyor."
 
Kuzey Afrika destinasyonlarını açıyoruz

Gemilerin ileri teknolojilerle donatılmış yeni inşa gemiler olduğunu belirten Dinçşahin, iki gemiyle haftada karşılıklı 2 sefer, ayda 8 sefer, yılda 96 sefer yapılacağını söyledi. Dinçşahin böylece haftada 420, ayda 1680, yılda 21.000 araç taşıması gerçekleştireceklerini vurguladı.

Gemilerin yük kapasitesinin 3663 lane metre olduğunu ve denizci ifadesiyle Akport-Tekirdağ-Toulon limanı arası 1300 deniz mili veya seyir süresi olarak 66 saat olduğunu belirten Dinçşahin, hazirandan itibaren gemi sayısının 3'e yükseleceğini kaydetti.

Dinçşahin'in verdiği bilgiye göre sefer programı her pazar ve perşembe Akport'tan 06.00'da hareket. Toulon'a varış çarşamba 05.00'tir. Toulon'dan ise her çarşamba ve pazar 13.00'te hareket ederek cumartesi ve çarşamba günleri Akport'a varılacak.

Kuzey Afrika'nın artık çok kolay ulaşılacak yeni pazarlar olduğunu söyleyen Dinçşahin, "Fas, Tunus ve bilhassa Libya için hazırlanmaktayız. İnşaat sektörü sanayicilerimizin çok mühim projelerine katkı getirecek noktalardan biri UND Deniz'in ulaşım kolaylıkları olacaktır" dedi.

 

Editör: TE Bilişim